Belföld koronavírus

Müller: három, a harmincas éveiben járó fiatal is meghalt az utóbbi 24 órában

György István területi közigazgatásért felelős miniszterelnökségi államtitkár beszámolójával indult az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatója, aki elmondta: pénteken elindul az egészségügyi, szociális és oktatási terület dolgozóinak önkéntes, ingyenes tesztelése. Kérte, hogy lehetőség szerint mindenki teszteltesse magát, akik nem vesznek részt a tesztelésben, azokat feljegyzik.

A gyorstesztelés munkanapokon zajlik, az orvosi egyetemek hallgatóit kérik fel segítségre, korábbi információk alapján harmad-negyedéveseket, de egészségtudomány szakos első-másodévesek is segíteni fognak. Korábban a mentőszolgálati munkához csatlakoztak az ötöd- és hatodévesek. A szociális intézmények és az egészségügyi ellátók maguk oldják meg a tesztelést, ott segítenek az egyetmisták, ahol nincs üzemorvos. A tesztelők pénzt, egyetemi kreditpontot, szükség esetén étkezést és szállást is kapnak, ingyen utazhatnak a tömegközlekedésben. A tesztelésben való részvétel kéthetes egyetemi gyakorlatnak számít.

Müller Cecília országos tiszti főorvos elismételte a reggel közölt adatokat: az elmúlt 24 órában 4440 új fertőzöttet azonosítottak, ez „kevesebbnek látszik” az eddigi számoknál. Kiemelte a lakosság fegyelmezett maszkhasználatát, azonban kiemelte: ezekből az adatokból még nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, a szigorítások után két héttel mutatkoznak meg az eredmények.

Elmondta: három fiatal elhunyt van, 30, 31 és 34 évesek, mindhármójuknak súlyos alapbetegsége volt. A legidősebb elhunyt most 96 éves volt. Az eddig elhunytak átlagéletkora 76 év.

Kiemelte, hogy az alapbetegséggel élőknek hatványozottabban oda kell figyelniük. Müller Cecília a témában több cikket is olvasott, The Lancet nevű tudományos lap szerit a cukorbetegség kétszeres kockázatot jelent, a tiszti főorvos hozzátette: ezt a betegséget is „jól karban lehet tartani”, többet kell konzultálni a kezelőorvossal.

Szintén kockázati tényező a súlyos elhízás, így a hétvége közeledtével azt javasolta, hogy aki teheti, menjen a szabadba.

417 szociális intézményben van jelent a koronavírus, ezek közül hat az első járványban is érintett volt.  A gondozottak 6 százaléka, 5940 pozitív a járvány kezdete óta, ez 6 százaléka az összes gondozottnak, közülük 1175 szorult kórházi ellátásra, 586 gondozott hunyt el. Az ápolóknak egy százaléka lett koronavírusos, 976 fő, közülük 21-en szorulnak kórházi ellátásra.

Müller Cecília azt kérte, hogy a karácsonyi ajándékok beszerzése ne csússzon az utolsó pillanatra, kerülni kell a zsúfoltságot.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese elmondta:

  • 345 ember ellen intézkedtek a maszkfegyelem be nem tartása miatt, 135 embert személyt megbírságoltak.
  • A tömegközlekedési eszközök várakozóhelyein öt személy ellen intézkedtek maszkviselési kihágások miatt.
  • Hat üzletet zártak be, ebből ötöt a fővárosban.
  • Már csak egy ember volt, aki kutyasétáltatáskor megszegte az 500 méteres szabályt.
  • 16 874 helyszínen ellenőrizték a hatósági házi karantént.

A sajtó kérdésére elhangzott:

  • Az óvodák bezárásáról mindig helyileg kell dönteni, attól függően, hogy hány óvodai dolgozó bizonyul fertőzöttnek. Csak ritkábban fordul elő, hogy teljes intézményeket zárnak be.
  • Ha egy szociális dolgozó pozitív tesztet produkál, ugyanaz történik, mintha laboratórium igazolná a fertőzöttséget. A személy kap egy papírt arról, ennek birtokában felhívja a háziorvosát, a járványügyi hatóság pedig belekezd a kontaktkutatásba.
  • Szóba került a „buborékban” sportoló személyek ellenőrzése, ezzel kapcsolatban Kiss Róbert elmondta: a versenyszerűen sportoló csapatok tagjai a szálláshelyen vagy a versenyhelyszínen tartózkodhatnak, csoportosan közlekedhetnek. A találkozók előtt mindenkinek negatív teszttel kell rendelkeznie, a negatív személyek együtt mozgása jelenti a „buborékot”.
  • Az egyik kérdés azt firtatta, hogy hogyan lehet kiszűrni a koronavírus-fertőzötteket az influenza-oltásnál. Müller Cecília szerint az akut betegeket, a szoros kontaktokat és a karanténban lévőket nem oltják be, de külön nem vizsgálják a többieket, ugyanis a tünetmentesek beoltása nem jelent plusz kockázatot.
  • Az alapos kézmosás és a kézfertőtlenítés nem ugyanaz. Az alapos kézmosás a szükséges ideig tart, a nagyujj gyakran kimarad, erre figyelni kell. Aki alaposan megmosta a kezét, annak nincsen szüksége utána külön kézfertőtlenítésre.

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik