Belföld

Jogállási törvény: halasztást kértek a kormánytól

Az új szolgálati jogviszonyról szóló szabályozás életbeléptetésének halasztását kértek az egészségügyi szakmai képviseletek szerdán az Emberi Erőforrások Minisztériumában tartott megbeszélésen, írja a Népszava. A kormányt az egyeztetésen Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár és Latorczai Csaba közigazgatási államtitkár képviselte.

Alapjaiban írhatja át a kormány a jogállási törvényt
Nem kell engedélyt kérni a másodálláshoz, a kirendelés időtartamát száz napban maximálták.

A tervek szerint januártól bevezetendő jogviszonyt rengeteg kritika érte, többek közt azért, mert súlyosan korlátozná a munkavállalók jogát: a másod- és mellékállások engedélyezését és a képviseleti jogokat.

Az érdekvédők többek közt azért kértek halasztást, mert alkalmatlannak tartják a mostani járványhelyzetet arra, hogy tájékozott és higgadt döntést hozzanak a dolgozók, ráadásul a munkaszerződéssel kapcsolatos nyilatkozatokat is nehéz kiosztani, mert sokan betegek, karanténban vannak vagy átvezényelték őket máshova.

A megbeszélésen a kormány kérése az volt, hogy a szakmai képviseletek írják le javaslataikat, illetve ígéretet tettek további egyeztetésre.

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik