Belföld

Meghalt egy férfi, mert rádőlt a szabálytalanul kivágott fa

Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat a Debreceni Járási Ügyészség két férfi ellen, mert az ellentétes irányba dőlő fa rázuhant a munkatársukra.

A fiatalabb férfi egyéni vállalkozóként egy Debrecen közelében lévő erdőrészen favágást, gallyazást és darabolást végzett. A vele dolgozó édesapja, az idősebb férfi szakképesítéssel és több évtizedes tapasztalattal rendelkezik. A munkálatokhoz a fiatalabb vádlott több segítőt is alkalmazott, így volt jelen a későbbi áldozat is.

2018 február 7-én reggel kezdték meg a 28 méter magasságú fa kivágását. A 70 centiméter tőátmérőjű, 2000-2500 kg élőnedves tömegű fának aszimmetrikus lombkoronája volt és egy közeli villanyvezeték irányába dőlt, ezért úgy akarták kivágni, hogy a fa az ellentétes irányba dőljön.

A kivágás során azonban a fa nem a tervezett irányba dőlt, az idősebb férfi ezt észrevette és kiabálva figyelmeztette a munkatársát, hogy hagyja el a helyét. A fa azonban öt másodperc alatt kidőlt és lombkoronája a kollégájára zuhant. A 60 éves férfi a baleset következtében olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt.

A fiatalabb férfinek kötelessége lett volna a kellő hosszúságú húzókötél és a megfelelő védőeszközök biztosítása, valamint a munkabiztonsági szabályok ismertetése. Gondatlan szabályszegésével veszélyeztette a munkaterületen dolgozók testi épségét.

A fa kivágását ténylegesen végző idősebb férfi szakszerűtlen tevékenysége okozta a kollégája halálát. A Debreceni Járási Ügyészség felfüggesztett fogházat kért a két férfira.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik