Belföld koronavírus

Gulyás Gergely: A járvány után jobb lesz Magyarországon, mint a rendszerváltás óta bármikor

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint ez vitán felül áll.

A Magyar Nemzetnek Gulyás Gergely azt mondta, az Orbán-kormánynak NATO-szövetségesként együtt kell dolgoznia Joe Biden kormányzatával, de az „ezúttal győztes” Demokrata Pártnak mérlegelnie kell a demokráciaexport veszélyeit, mert a jelek szerint az feleslegesen irányult Közép-Európába,

ahol fejlett demokráciák működnek, ezért semmi szükség nem volt rá, hanem az is, hogy úgy tűnik, túl kevés maradt belőle odahaza.

A miniszter a hazai közállapotok miatt az ellenzéki pártokat bírálta, mert folyamatosan bírálják a koronavírus-járvány elleni védekezést,

mindent megtesznek a kormány lejáratásáért a válsághelyzet időszakában is.

Szerinte a kormány felkészítette az egészségügyet a második hullámra, minden megvan a védekezéshez és

a magyar egészségügy képes a vírust kontroll alatt tartani, bármilyen gyorsan terjedjen is. (…) Magyarország a jól védekező államok közé tartozik.

Müller Cecília: A járványt megállítani nem lehet
Az operatív törzs hétfői tájékoztatóján az országos tiszti főorvos azt is megmagyarázta, miért csak a középiskolákat zárják be.

A jogállamisági vita az EU-val, szerinte nem jogállamisági vita. 

A miniszter olvasatában az Európai Unió egyszerűen jogot akar formálni arra, hogy beavatkozzon a magyar belpolitikába. Mint mondta, jogállamisági eljárás az úgynevezett hetes cikkely szerinti,  ha valaki attól eltérőt akar, a lisszaboni szerződést kell módosítani.

A jogállamot nem lehet a jogállam lábbal tiprásával szolgálni.

A vita és az uniós vétó a magyar gazdaságot nem érinti. A miniszter szerint a pandémia miatti válság a 2008-asnál is nagyobb lesz, de a gazdaságnak jól jön, hogy a kormány az elmúlt években felkészült a nehéz évekre, Magyarország

egyedül is képes hitelt felvenni, nem csak az EU-val együtt.

Ezt követően előkerül, hogy a rendszerváltás idején igényesebb volt a közéleti vita, amit a miniszter egyebek mellett azzal magyarázott, hogy

már a célokban sincs egyetértés.

Gulyás Gergely felsorolta, miért szavaznak az emberek a Fideszre.  Szerinte a választók azt nézik, hogy:

  • tudnak-e egyről a kettőre jutni,
  • van-e munkájuk,
  • növekvő fizetésük,
  • okuk nemzeti büszkeségre,
  • a családtámogatási rendszer lehetőséget ad-e arra, hogy a gyermekvállalás ne a szegénység vállalását jelentse.

Szerinte ezekben az elmúlt tíz évben Magyarország sokat lépett előre, a bérek nőttek, a legszegényebbeké a leginkább, minimálbér-emelés még soha nem volt ekkora.

Vitán felül áll, hogy ha túl leszünk a járványon, akkor Magyarországon élni jobb és könnyebb lesz, mint bármikor a rendszerváltoztatás óta. Szerintem az emberek többsége ennek megfelelően dönt arról, kire bízza a kormányzást.

Kiemelt kép: Gulyás Gergely napirend előtt szólal fel az Országgyûlés plenáris ülésén november 16-án. MTI/Kovács Tamás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik