Belföld

Nyolc és fél évet kapott a gyermekkorú testvérpárt szexre kényszerítő férfi

Nyolc és fél év fegyházra ítélte a Berettyóújfalui Járásbíróság azt a két rendbeli 12. életévét be nem töltött személlyel szexuális cselekmény végzésével és végeztetésével elkövetett szexuális erőszakkal vádolt 25 éves férfit, aki két utcájában lakó kisgyerekkel is fajtalankodott négy évvel ezelőtt.

Dobó Dénes, a Debreceni Törvényszék szóvivője megkeresésünkre azt közölte, hogy az egyik gyermek hét, míg a testvére kilencéves volt a bűncselekmény elkövetésekor. A hajdú-bihari férfi látásból ismerte a vele egy utcában lakó testvérpárt, és a bizalmukba férkőzött. Az esetről a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal  2018.februárjában szerzett tudomást, melyet követően feljelentést tettek a rendőrségen.

A szóvivő elmondta, hogy férfi először beismerte a bűnösségét a gyanúsítotti kihallgatása során, a letartóztatása után és a bírósági szakban viszont már tagadta a bűnösségét. A tanúkihallgatások és az ügyben beszerzett igazságügyi szakvélemények azonban alátámasztották a bűncselekmény elkövetését, amit a bíróság elfogadott.

Az eset azért nem derült ki akkor, hanem csak később, mert a két kislány el akarta felejteni a történteket, ezért a szüleikkel nem beszéltek róla, majd részükre a hivatal a nehéz családi körülményeikre tekintettel gyermekvédelmi gyámot rendelt ki, továbbá nevelőszülőknél helyezték el őket, ahol már fény derült az esetre. Ezt követően szerzett erről tudomást a gyámhatóság.

Budai Szabolcs bíró indokolásában elmondta, hogy egyértelműen a kiskorúak szavahihetősége volt a bizonyítás kulcsa, ezt kellett mérlegelni. A kislányok vallomása abszolút összhangban volt a férfi nyomozati szakban tett vallomásával, amit később visszavont.

A bíró hozzátette a gyerekek érezték, hogy a férfi cselekménye szexuális indíttatású volt, amiről nem mertek később beszélni. A férfi visszaélt a két kislány bizalmával, kihasználta az adott helyzetet, a szeméremsértő érintéseket pedig még súlyosabb tettek követték. Az igazságügyi szakértő megállapította, hogy a 25 éves férfi éretlen személyiség, ugyanakkor a terhére rótt bűncselekmény idején tette veszélyességének felismerésére és a felismerésnek megfelelő magatartás tanúsítására képes volt.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész súlyosításért, míg a férfi és védője elsődlegesen felmentés, másodlagosan enyhítésért fellebbezett. A bíróság megszüntette a férfi bűnügyi felügyeletét és elrendelte a letartóztatását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik