Belföld koronavírus

Szijjártó Kambodzsának: Sajnálom

Szaktársak beszélgettek.

A Telex szúrta ki a khmertimeskh.com oldalon, hogy a kambodzsai külügyminiszter azt állítja: magyar szaktársa mély sajnálatát fejezte ki és bocsánatot kért az általa okozott nehézségekért.

Prak Sokhonn a hivatalos Facebook-oldalán arra a november 12-én zajlott telefonbeszélgetésre utal, melyről korábban Szijjártó Péter is beszámolt idehaza, a következőképpen:

Az előbb telefonon beszéltem kambodzsai kollégámmal, Prak Sokhonn barátommal. Átadta miniszterelnökének személyes üdvözletét és üzenetét, hogy minél előbb gyógyuljak meg… Egyetértettünk abban, hogy visszataszító, sőt gusztustalan, hogy egyesek valamifajta politikai vagy médiahaszon reményében feszültséget akarnak kelteni a két nemzet között és szórakoznak azokon, akik elkapták ezt a betegséget.

Mint köztudott, Szijjártó Péter múlt hét hétfőn Kambodzsában járt, s másnap Thaiföldön lett pozitív a tesztje.

Szijjártó: Gusztustalan, hogy egyesek feszültséget keltenének Kambodzsa és Magyarország között
A kambodzsai miniszterelnök gyógyulást kívánt a külügyminiszternek.

Utóbb Kambodzsában négy emberről, köztük a magyar nagykövetről is kiderült, hogy koronavírusos, de a thaiföldi hatóságok szerint náluk is a külügyminiszter fertőzött meg egy bangkoki magyar diplomatát (ami Menczer Tamás szóvivő szerint nem jelenthető ki ilyen biztosan).

Vidámabb közjátékok is tarkították a külügyminiszter lábadozását. Arról beszámoltunk, hogy hétközben a kormányfő csörgött rá Szijjártóra, és miután jelezte neki, hogy leveheti a maszkot, mert a vírus képernyőn keresztül nem fertőz, a következő, alighanem elmémesedő indusztriális mondattal örvendeztette meg beosztottját, valamint a közéleti abszurdra fogékony választópolgárokat:

Azt mondják, hogy ipari mennyiségű vírus van benned.

Majd történelmi kitekintésbe helyezve a pandémiát azt mondta, hogy:

Nagy szerencséd van, hogy fiatal vagy, mert ha most hatvan fölött lennél, akkor lehet, hogy ez elvisz. Innen lehet jól látni, amit mondunk az időseknek, szüleinknek, édesapám most lett 80 éves egy vagy két napja, amit mondunk nekik, azt komolyan kell venni. Hiába élték túl a világháborút, 56-ot, a komcsikat, ez egy olyan betegség, ami elviheti őket.

Irodalmi/közművelődési profittal is bírt a társalgás, ugyanis Orbán Viktor Albert Camus-tól A pestis című klasszikust javasolta Szijjártónak olvasásra. Mi több: tegnap reggel óta azt is tudjuk, hogy A pestis megérkezett Orbán Viktortól a címzetthez.

Szijjártó Péter megkapta Orbántól A pestist
A kormányfő nemcsak ajánlotta, hanem el is küldte a könyvet miniszterének.

Kiemelt kép: Szijjártó Péter és Hun Sen, Kambodzsa miniszterelnöke a phnom penhi békepalotában 2020. november 3-án

Fotó: STR / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik