Belföld

Már az időjárás őszinteségében se bízhatunk: jön a fagy

De legalább egyre többet tudunk.

Vasárnap estig az ország nagyobb részén folytatódik a borult, párás, helyenként ködös idő; tán délen szakadozik fel itt-ott a felhőzet. Szitálás bárhol előfordulhat.

A Dunántúlon helyenként megélénkül a déli, délkeleti szél, másutt jobbára gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 7 és 12 fok között lesz, késő estére 4 és 9 fok közé hűl le a levegő.

Ma már a frontok őszinteségében sem lehet bízni, ami abból derül ki, hogy az időkép szerint hétfőn egy „álcázott hidegfront” okoz többfelé esőt, záport. A Dunántúlon megélénkül az északi-északnyugati szél.

És akkor tegyünk itt egy kitérőt: mi is az az álcázott front?

A meteorológiai kisszótár szerint:

Olyan front, amely különböző helyi hatások következtében az alsó légrétegekben alig mutatható ki, vagy ellenkező irányú változásokat (pl. hidegfront esetén hőmérséklet-emelkedést) okoz. Hazánkban a legtipikusabb példa a Kárpát-medencét megülő, tartósan párás, ködös hideg időjárást megszüntető hidegfront. A front érkezésével a napsütés és a függőleges átkeveredés hatására a talaj közelében a hőmérséklet emelkedik, holott a magasabb rétegekben hidegebb levegő éri el a térséget.

Most, hogy tudásunk bővült, csöppet sem lepődünk meg azon, hogy a hétfői beste álcázott hidegfront 1-2 fokkal melegebb időt hoz, s délután 6-13 fokra van kilátás.

Álcák és őszinteségek dacára kedden kezdetben még többfelé eshet, ám napközben kelet, délkelet felé távozik a csapadék, észak, északnyugat felől pedig egyre többfelé szakadozik fel a felhőzet. A Dunántúlon és a Duna-Tisza közén élénk, erős lesz az északnyugati szél. Délután 7-14 fokot mérhetünk.

Szerdán nyugodt őszi idő jöhet sok napsütéssel, reggel pára-, ködfoltokkal. Mérséklődik a légmozgás. Hajnalban néhol fagyhat, délután 8-13 fok valószínű.

Csütörtökön a reggeli pára, köd helyenként tartósan megmaradhat, máshol napos idő ígérkezik. Helyenként feltámadhat a délies szél. Délután 6 és 13 fok között alakulhat a legmagasabb hőmérséklet.

Aki kicsit messzebb, egészen a hóhatárig tekintene, annak ajánljuk alábbi cikkünket, mely akár bő egy héten belül a nyakunkba szakadó hóeséssel biztat/fenyeget, tessék:

Ezért jöhet havazás már november végén
Jelenleg 70 százalék az esélye, hogy november végén, december elején hózáporok érik hazánkat, északkeleten síkvidéken is lehullhat egy-két centi hó.

Kiemelt kép: AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik