Belföld koronavírus

Kásler Miklós szerint már a járvány diktál

A miniszter szerint „beléptünk a vírusterjedés harmadik, közösségi terjedési fázisába, ami már nehezen kontrollálható”.

A Magyar Nemzetnek adott telefonos interjúban Kásler Miklós arról beszélt, hogy változott a pandémia természete, így már nem tudnak csak 2-3 hetes távlatban gondolkodni, szemben a tavaszi első hullámmal, amikor még ők tartották kézben a járványt, nem ők igazodtak hozzá.

Európa-szerte folyamatosan emelkedik a fertőzöttek és az elhunytak száma, és sehol nem látszik, hogy közeledne a platóhoz vagy akár csak mérséklődne.

Az emberi erőforrások minisztere közölte, felelősséggel nem lehet kijelenteni, de megérzése szerint december vége, január körül lehet a tetőzés, ha most sikerül betartatni a szigorításokat, és ellaposodik a járványgörbe. Mint mondta, bár egyre többet tudunk a vírusról,

jelenleg sincs százszázalékos diagnosztika és célzott terápia, ami csak erre a vírusra hat és eredményes.

Ez már a harmadik fázisa

A miniszter hosszan beszélt a kormány járványügyi intézkedéseiről, külön kitért a nemzeti konzultációra, szerinte az emberek elvárták, „hogy az életek megóvása mellett a gazdaság működését is” fenntartsa a kormány. Szerinte sokan nem törődtek azonban az  óvintézkedésekkel,

így lassan és alattomosan elindult a járvány felfutása. Ezzel beléptünk a vírusterjedés harmadik, közösségi terjedési fázisába, ami már nehezen kontrollálható.

A legújabb korlátozó intézkedéseket ért kritikákat visszautasította, szerinte azok időben születtek, arányosak, de csak akkor lesznek hatásosak, ha az emberek betartják a szigorításokat, amelyektől 3-4 héten belül várható eredmény. Nyugat-Európa több országában azért szigorúbbak a szabályok, mert sokkal rosszabb a helyzet, és

minél súlyosabb valahol a járványhelyzet, annál drákóibb intézkedéseket kell foganatosítani.

Nálunk azért kell még most, viszonylag kedvezőbb körülmények közt megfékezni a vírust, hogy ne kelljen olyan intézkedéseket bevezetni, amelyeknek komoly gazdaságai hatásai lennének.

Most az az elsődleges cél, hogy addig is mérsékeljük az egészségügyi ellátórendszerre nehezedő nyomást, amíg meglesz a vakcina. Ezzel kapcsolatban az elmúlt napokban reménykeltő hírek érkeztek, de hangsúlyozni kell, hogy törzskönyvezett védőoltás továbbra sincs.

Kásler Miklós nem akart találgatásokba bocsátkozni arról, mikorra lehet tömegesen elérhető védőoltás, de optimista, mert úgy tűnik, „a közeli jövőben elérhető közelségbe kerül a védőoltás”.

A felső tagozaton lehet még távoktatás

Azt is mondta, a tervezhető, nem életmentő műtétek elhalasztásától nem az ágyszámok növekedését várják, hanem azt, hogy csökken az altatások száma, az intenzív terapeu­ták és a szakápolók többet tudnak foglalkozni – ha kell – a Covid-betegek intenzív kezelésével.

Jelezte, komoly megfontolások után döntöttek a főiskolák, egyetemek, középiskolák átállításáról digitális tanrendre, amit nem szívesen vezetnének be az általános iskolákban is,

de ha úgy hozza a kényszer, akkor a felső tagozaton elrendeljük a tantermen kívüli oktatást.

Ismét megkésett önvallomás lett az iskolabezárás
Orbán Viktor hétfőn bejelentette, hogy szerdától a középiskolákban, nyolcadik osztály fölött digitális oktatás lép életbe. Sorra vesszük, miként alakultak az iskolákat érintő járványügyi döntések az elmúlt hónapokban, amelyek alapján látható, hogy lényegében semmi sem változott az első hullám óta.

Kiemelt kép: Orbán Viktor kormányfő és Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) elnökségével folytatott megbeszélésen a Karmelita kolostorban november 5-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik