Belföld

Munkagépek jelentek meg a siófoki obszervatórium mellett, megépülhet a társasház

A hirbalaton.hu információi szerint óriásgépek vonultak fel a siófoki obszervatórium szomszédságában lévő telekhez, és gőzerővel megkezdték az ötszintes társasház megépítését.

Ahogyan korábban beszámoltunk róla: a siófoki obszervatórium közvetlen közelébe tervezett társasház megépítésének megakadályozását kérte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságtól a Balatoni Szövetség, mert szerintük a beruházás veszélyeztetné a mérések, így a balatoni viharjelzés pontosságát is, ezen pedig emberéletek múlhatnak.

sonline.hu augusztus végén arról írt, hogy Witzmann Mihály, a siófoki térség országgyűlési képviselője egyeztetett a siófoki obszervatóriumról Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszterrel és György István, valamint Füleky Zsolt államtitkárokkal. Végül az a megoldás született, hogy a Miniszterelnökség felkéri a Budapesti Műszaki Egyetemet egy szakmailag megalapozott és egyértelműen alátámasztott vélemény elkészítésére, amely választ ad arra a kérdésre, hogy a beruházás veszélyezteti -e a meteorológiai mérések pontosságát.

A munkagépek megjelenéséből arra lehet következtetni, hogy megszületett a válasz.  

Az alig 1200 négyzetméteres területért már több éve folyik a harc. A keskeny telken évekig két védett hársfa állt, amelyek egy korábbi, építkezést elutasító határozat fontos érveként szerepeltek, de a fákat 2018 nyarán egyszerűen kivágták. Mivel a korábbi Balaton-törvény ma is érvényben lévő vízparti terveibe valami oknál fogva építési telekként jelölték az egykor strandként funkcionáló, majd magánkézbe került területet, és az új jogszabályok nem vehetnek el szerzett jogot, a beruházó rendelkezik építési engedéllyel. Viszont ma már nem lehet magaslégköri szondával, időjárási radarral vagy szélradarral rendelkező meteorológiai obszervatórium 60 méteres körzetében új építményt felhúzni, a rendelet azonban a korábban kiadott építési engedélyekre nem érvényes.

A Népszava korábban arról írt, hogy az apartmanházat építtető cég a Molnárbeton Betongyártó Kft.-é, melynek az Aros Investments Kft., a Bermol Capital Investments Kft. és Molnár György a tulajdonosa. A két kft. mindegyike amúgy Molnáré, aki meglehetősen jó kormányközeli kapcsolatokkal rendelkezik. 2016-ban például a Garancsi István érdekeltségébe tartozó Market-csoport egyik tagjával, a Moratus Szerkezetépítő Kft.-vel alapított közös céget MCM Beton Kft. néven. Molnár emellett 2019-ben bekerült a többmilliárdos hiányt felhalmozó, fideszes vezetésű teniszszövetség elnökségébe is.

kiemelt kép: Farkas Norbert/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik