Belföld

Menczer Tamás: Senki sem állíthatja megalapozottan, hogy Szijjártó bárkit is megfertőzött

Megírtuk, a thai hatóság szerint Szijjártó Péter fertőzött meg egy bangkoki magyar diplomatát, de korábban már arról is beszámoltunk, hogy eddig 1166 embert teszteltek koronavírusra Kambodzsában a magyar küldöttség látogatása miatt.

Menczer Tamás a Külügyminisztérium államtitkára „a pontos tájékoztatás érdekében néhány tényt” osztott meg Szijjártó Péter ázsiai útjával kapcsolatban:

  • A külügyminiszter közvetlenül az indulás előtt negatív mintát adott.
  • Mivel negatív eredmény után indult el, senki sem állíthatja megalapozottan, hogy Szijjártó Péter fertőzött meg bárkit Kambodzsában vagy Thaiföldön. Hogy ki kit fertőzött meg, azt nem tudjuk.
  • Szijjártó Péter minden látogatása során betartotta a fogadó ország járványügyi szabályait.
  • Kambodzsában néhány alkalommal azért nem volt rajta maszk, mert a fogadó fél ezt kifejezetten kérte, arra hivatkozva, hogy a kambodzsai partneren sincs.
  • Őry Csaba nagykövetnek enyhe tünetei vannak, de a helyi szabályok szerint kórházban van.

Szijjártó Péter november elején látogatott Kambodzsába, majd másnap Thaiföldön lett pozitív a mintája. Emiatt Kambodzsában azonnali intézkedéseket hozta, Phnom Penh és Kandal tartományban azonnal felfüggesztették az oktatást a magán és állami iskolákban, a Nemzeti Olimpiai Stadionban felfüggesztettek minden sporttevékenységet, valamint átmenetileg országszerte bezárták a szórakozóhelyeket, mozikat, színházakat és múzeumokat is.

kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik