Belföld koronavírus

Egyetlen hatóság sem tudja, hány koronavírusos pedagógus van az országban

Az iskolák megoldják a beteg pedagógusok helyettesítését – közölte a Klebelsberg Központ október végén a Magyar Nemzet megkeresésére, ugyanakkor jelezték, hogy a központ nem vezet nyilvántartást a koronavírus-fertőzött pedagógusokról. Az állami közoktatási intézményeket fenntartó központ ekkor arról tájékoztatott, hogy „minden esetben a Nemzeti Népegészségügyi Központ dönt arról, hogy fertőzés vagy annak gyanúja miatt hány pedagógusnak és diáknak rendel el karantént”.

A cikk megjelenésének napján Müller Cecília az operatív törzs napi sajtótájékoztatóján annyiban pontosította a megjelenteket, hogy a Klebelsberg Központ nem minősül adatgazdának és -kezelőnek a kérdésben. Az országos tiszti főorvos közölte: az érzékeny adatok kezelése a népegészségügyi hatósághoz tartozik.

Ezen felbuzdulva közérdekű adatigényléssel fordultunk a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz, amelyben azt szerettük volna megtudni, hogy megyei bontásban a tanév kezdete óta összesen hány magyar köznevelési és szakképzési intézményben tanító pedagógus fertőződött meg igazoltan koronavírussal.

Az NNK válasza alapján azonban úgy tűnik, mintha egyetlen hatóság vagy szervezet sem lenne adatkezelő a koronavírus-fertőzött pedagógusok tekintetében, ugyanis azt írták:

az ön által igényelt bontásban nem állnak az NNK rendelkezésére a kért adatok.

Válaszukban egyébiránt az Alkotmánybíróság határozatára hivatkoztak, amely kimondja, hogy „az adatkezelő – kizárólag az adatigénylés teljesítése érdekében – nem köteles adatgyűjtésre, illetve az általa kezelt adatok összevetése útján új, minőségileg más adat, adatsor előállítására”, így az adatigénylést nem áll módjukban teljesíteni.

Mindez annak fényében különösképpen érdekes, hogy az igazgatók elvileg nyilvántartást vezetnek a fertőzött pedagógusokról, így nem egészen világos, miért nem áll rendelkezésre egyetlen hatóságnál sem ezek országos összesítése. A koronavírusos tanárokról és a járvány oktatásban dolgozó áldozatairól így kizárólag a szakszervezetek által közölt adatokra támaszkodhatunk, ezzel viszont az a probléma, hogy miként egy korábbi példa is mutatja, fennáll a veszélye annak, hogy a jobb híján félinformációkból való tájékozódás következtében nem a valóságnak megfelelő statisztikák állnak rendelkezésre.

Kiemelt képünk illusztráció, fotó: MTI/Vajda János

Ajánlott videó

Olvasói sztorik