Belföld koronavírus

Orbán Viktor: Volna egy kérésem a szülőkhöz

A kormányfő szerint egy héttel követjük Ausztriát a számokban, ez az ökölszabály. Kéréssel fordult a szülőkhöz, akiknek középiskolás gyermekük van, el kell ugyanis beszélni a fejükkel. Orbán Viktor a felhatalmazási törvényről szólva azt mondta, egy hálózat támadja az országot, és szerinte minden karon ülő csecsemő tudja már, hogy Soros György van ennek a középpontjában.

Nem hárítanék felelősséget az emberekre, élnek, ahogy tudnak, ahogy lehet. Ha a lakosság 80 százaléka hordja a maszkot, akkor az elegendő ahhoz, hogy a vírust minimum lelassítsuk. Ez egy darabig ment, ha nem lettek volna elég fegyelmezettek az emberek, akkor hamarabb jutottunk volna el ahhoz a ponthoz, hogy kijárási tilalmat kell bevezetni. De most a kötelező maszkhasználatot előírjuk a közterületeken

– jelentette be Orbán Viktor az M1-nek adott exkluzív interjújában kedd este. A kormányfő részleteket akkor nem mondott, azonban este fél 10-kor a kormány hivatalos Facebook-oldalára kikerült egy poszt, amely szerint:
szerda 0 órától a 10 ezer főnél nagyobb települések egyes közterein lesz kötelező a maszkhasználat. A területek kijelölése a polgármesterek feladata lesz. Ugyanakkor a sporttevékenység során, valamint a parkokban, zöldterületeken továbbra sem lesz kötelező a maszkhasználat.A miniszterelnök arról beszélt, a dráma nem jó műfaj, jobb ha az ember kerüli, de vannak pillanatok, amikor eljön egy döntés ideje és meg kell azt hozni.

Van egy laboratóriumunk, Ausztria, mindig őket nézem, az ő kancellárjukkal vagyok a legszorosabb kapcsolatban. Most van ott Magyarország, ahol egy héttel ezelőtt Ausztria volt. Mi még elfogadhatóbb állapotok között vagyunk, Nyugaton nappali kijárási tilalom is van, mi jól állunk

–  magyarázta.

Közölte, sokat gondolkozott az új korlátozásokon, de ha nem szigorítottak volna, a tanácsadói szerint 50 százalék lett volna az esélye, hogy az egészségügyi ellátórendszer kitart, ami nagyon kevés, túl nagy volt a kockázat.

Nézem a számokat, Ausztriát is nézem, egy hetes időeltolódással követjük őket, ez az ökölszabály. Látom, mennyi ágy van és mennyi lélegeztetőgépre van szükség, nekünk még több is van, mint nekik. Egy orvos, ápoló viszont nem figyelhet ugyanazzal a felelősséggel 20-30 gépet

– mondta.

A meccsre járás szerinte most másodlagos, nem lehet a kocsit a ló elé fogni. A szórakozás sem lehet olyan fontos, mint az élet védelme.

A kormányfő beszélt arról is, a középiskolás gyerekeket nem szabadságra küldték, hanem digitális oktatásban vesznek részt.

Volna egy kérésem a szülőkhöz. 14-18 éves gyerekek elég komoly emberek ahhoz, hogy beszélni kell a fejükkel. Kell néhány komoly mondatra időt és figyelmet keríteni, mert bajt hozhatnak a család nyakára. Tudom, hogy ez súlyos, gyászos és búskomor, de ha a szülő, nagyszülő meghal a családban, az pótolhatatlan veszteség

–  közölte.

Arra a felvetésre, hogy a magyarok kezdenek belefáradni a járványba, Orbán azt mondta, nem mindegy, hogy belefáradunk vagy belehalunk valamibe.

A meccs is két félidőből áll, a másodikra is ki kell menni. Fáradtabban, de több tudással

– magyarázta.

Elmondta azt is, december végén, január elején jön az EU-ból vakcina, amit az orvosoknak, kórházakban dolgozóknak, a közrend fenntartásában résztvevőknek és talán a legnagyobb bajban lévő betegeknek adhatnak be. Áprilisban jön egy nagyobb dózis, ami a tömeges oltásra lesz majd alkalmas.

A felhatalmazási törvény elfogadásával kapcsolatban úgy fogalmazott, megszoktuk már, hogy Nyugaton valakiknek nem tetszik a mostani magyar kormány.

Szép ország, pénze is van, sokan tennék zsebre, sokan vennék el a magyaroktól, a történelem során meg is tették néhányan. A hálózat létezik, szerintem minden karon ülő csecsemő tudja már, hogy Soros György van ennek a középpontjában. Dolgozni fognak, hogy olyan kormányt segítsenek hatalomra, aki kiszolgálja őket, a mi kormányunk nem ilyen, ellenállunk

–  fogalmazott.

Ellenzéki támogatással megszavazta a parlament a rendkívüli jogrendet
Ezúttal 90 napra szól a kormány felhatalmazása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik