Közélet koronavírus

Karácsony: Magyarország akkor marad talpon, ha megérkezik az EU-s segély

A koronavírus-járvány okozta válsághelyzetben a segítségnyújtó kezet löki el magától a magyar kormány az európai uniós költségvetés és a helyreállítási alap megvétózásának kilátásba helyezésével – mondta a főpolgármester kedden online sajtótájékoztatón.

A Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnökségi üléséről beszámolva Karácsony Gergely, a szövetség társelnöke közölte, hogy a helyhatóságok támogatják a kormány hétfőn bejelentett járványügyi intézkedéseit, és részt vesznek a döntések végrehajtásában. Ugyanakkor a korlátozó intézkedéseknek költségvetési, pénzügyi és társadalmi ára van, amelyet közösen kell megfizetni. Minél több a korlátozó intézkedés, annál inkább fel kell készülni arra, hogy a gazdaság lassulása munkahelyeket veszélyeztet – jegyezte meg a főpolgármester.

Karácsony Gergely úgy fogalmazott:

éppen ezért, amikor a magyar kormány arra készül, hogy (…) megvétózza az európai uniós költségvetést arra hivatkozva, hogy a jogállami kritériumokat érvényesítenék az európai uniós döntéshozatal során a források felhasználásánál, akkor gyakorlatilag ebben a válsághelyzetben a segítségnyújtó kezet löki el magától.

A főpolgármester szerint ez óriási felelőtlenség, ezért arra kérte a kormányt, tegye meg a lehető legtöbbet annak érdekében, hogy Magyarország és a magyarországi települések minél hamarabb hozzá tudjanak jutni az uniós támogatásokhoz ebben a nehéz helyzetben.

Magyarországnak tulajdonképpen az az egyetlen esélye a talpon maradáshoz, hogy a 2500 milliárd forint uniós támogatás minél előbb megérkezzen – mondta Karácsony Gergely, hozzátéve: „nem a magyar kormányhoz, hanem a magyar emberekhez”, és mivel az önkormányzatok vannak a legközelebb hozzájuk, ezért szorgalmazzák, hogy az uniós források közvetlen felhasználását erősítsék.

A főpolgármester a települések közvetlen uniós finanszírozását szorgalmazó kezdeményezés szólva elmondta, úgy tűnik, hogy a városdiplomáciai munkának meglett az eredménye, hiszen az Európai Parlament szakbizottságai hétfőn nagyon fontos döntéseket hoztak, amelyek a települések bevonását érintik.

Jávor Benedek, a fővárosi önkormányzat brüsszeli irodájának vezetője elmondta, az elmúlt hónapok lobbitevékenységének eredménye, hogy az önkormányzatok részvételét erősítik több ponton. A bizottságok által hétfőn támogatott módosító indítványokkal elérték, hogy nagyon erős kötelezettségeket teremtsenek az önkormányzatok bevonására a döntéshozatalban a helyreállítási csomagot illetően. Jávor kijelentette: a következő hétéves költségvetési ciklusban, de különösen a helyreállítási csomagban nagyon meg fog erősödni a városok szerepe és részvétele a döntéshozatalban.

Gémesi György, a MÖSZ elnöke, Gödöllő polgármestere elmondta, a szövetség elnökségi ülésén a legfontosabb téma az volt, hogy az önkormányzatok hogyan próbálnak megfelelni a koronavírus-járvány elleni küzdelemben, és megállapítást nyert, hogy erőn felül teljesítenek. Az elmúlt időszak „önkormányzatokat kivéreztető financiális politikája” legyengítette a települések védekezéssel kapcsolatos helyzetét és állapotát – közölte.

Parragh Lászlónak, az MKIK elnökének az iparűzési adót érintő nyilatkozatára reagálva azt mondta, hogy az dilettáns, ötletszerű bejelentés. Gémesi György kiemelte, az iparűzési adó az önkormányzatokhoz érkező körülbelül 1000 milliárd forintjának 80 százaléka már működést finanszíroz. Ebből finanszírozzák a bölcsődéket, óvodákat, valamint a közösségi közlekedést, és ha ebből az adóbevételből bárki egy forintot is elvesz, akkor ezeket a szolgáltatásokat fogja érinteni. Az ügyben tárgyalást is kezdeményeznek majd a kormánnyal – közölte.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik