Belföld koronavírus

A népegészségügyi központ befeszült az antigén gyorstesztek ellen, pedig Orbán is azok használatát jelentette be

Hiába kérdeztük a Nemzeti Népegészségügyi Központot (NNK), nem kaptunk magyarázatot arra, miért kezdett kampányba az antigén alapú koronavírus-gyorstesztek alkalmazása ellen.

A 24.hu azért kereste meg az NNK-t, mert a koronavírus-járvány elleni védekezésben központi szerepet játszó intézmény vasárnap közleményt adott ki Az antigén tesztek nem alkalmasak szűrésre címmel. Az egész tesztcsaládot egy kalap alá vevő közleményt az NNK a fővárosi szűrésekre készülő Karácsony Gergely főpolgármesternek címezte. Azt írták, Karácsony tévedésben van, ha azt hiszi, hogy a gyorstesztek megbízhatósága hasonló a laboratóriumi PCR-tesztekéhez. A központ szerint az antigén gyorsteszt különösen a tünetmentes fertőzöttek esetében pontatlan, és „nagy valószínűséggel fals negatív eredményt mutat” akkor is, ha a betegség már néhány napja jelen van a szervezetben.

Csakhogy hétfőn Orbán Viktor is azt jelentette be, hogy a járványügyi szigorítások mellett országszerte gyorstesztekkel fogják szűrni  a tanárokat és a kórházi dolgozókat, igaz, hozzátette, hogy azok megbízhatósága csak 50-60 százalékos.

Az NNK azt sem árulta el, a kormány miért döntött a gyorstesztek használta mellett, és kikérte-e erről a központ véleményét. Annyit közöltek, hogy a miniszterelnök által említett „célzott csoportos” gyorstesztelés tervezése folyamatban van. Azt írták:

ahogy az a kormányfői bejelentésben is elhangzott és ismert, a gyorstesztek csak 50-60 százalékos biztonságot adnak,  vagyis nem tökéletesek, nem olyan megbízhatóak, mint a PCR-tesztek. Célzott, ellenőrző tesztelésről van szó, melyek nem váltják ki az esetlegesen szükséges PCR-teszteket, de lehetővé teszik a célzott csoportok gyorstesztelését.

A néhány mondatos válaszból kitűnik, hogy az NNK nem vitatja a miniszterelnök által említett alacsony megbízhatósági szintet. A súlyosan negatív minősítés hátteréről azonban hiába kérdeztük a központot, nem kaptunk választ.

A koronavírus-fertőzés kimutatására fejlesztett gyorstesztek egy tesztállomás asztalán. Fotó: MTI / AP / Nirandzsan Sresztha

Az NNK október 9-én még arról adott ki közleményt, hogy a koronavírus-járvány elleni hatékony védekezés érdekében megkezdte a gyorstesztek vizsgálatát, hogy meggyorsítsák a diagnózis felállítását. Mint írták, azoknak az antigén alapú gyorsteszteknek a kiválasztása a cél, amelyek érzékenységében legjobban megközelítik a PCR-tesztekét.

Az, hogy találtak-e ilyet, nem tudható, mert az összehasonlító vizsgálat eredményét eddig nem hozták nyilvánosságra. Pedig az elmúlt egy hónapban a járvány felgyorsult terjedése miatt széles körben elterjedt a használatuk. Az Országos Mentőszolgálat is tömegesen kezdte használni a gyorsteszteket. Az OMSZ főigazgatója október 21-én az M1-en azt mondta:

A PCR-teszt sem hoz 100 százalékos megbízhatósággal eredményt, de jelenleg ez és az antigén teszt a legjobb a világon.

Csató Gábor szerint az új koronavírus kimutatásánál a gyorsteszt is 97 százalékos hatékonysággal működik, amit a több mint 100 ezer eddig elvégzett teszt támaszt alá.

Információink szerint a mentőszolgálat mellett nagy létszámú működő állami cégek, sőt minisztériumok is vásároltak nagyobb mennyiségben ilyen termékeket, hogy elindíthassák saját alkalmazottaik Covid-szűrését.

Kifejezetten rombolja a gyorstesztekbe vetett bizalmat az NNK hozzáállása

– mondta a 24.hu-nak az egyik nagy európai gyorstesztgyártó magyar forgalmazója. Szerinte az 50-60 százalékos megbízhatóság az első hullám idején importált antitest gyorstesztek egyes típusaira volt jellemező, amelyek használhatatlanságuk miatt hamar el is tűntek a piacról, az újabb generációhoz tartozó antigén gyorstesztek jelentős része viszont egészen más megbízhatósági kategóriába tartozik.

A fővárosi tesztelésben is közreműködő Bio-Kasztel Kft. ügyvezetője, Barta Judit hangsúlyozta, hogy az általuk forgalmazott olasz gyártó évtizedek óta jelen van a gyorstesztek piacán. A Covid-gyorstesztek elkészítéséhez hozzájárult, hogy hosszú ideje készít járványbetegségek, köztük a Zika vírus és drogok kimutatására használt eszközöket. A cég a gyorsteszt forgalmazásához uniós engedélyt szerzett, amely a többi között a PCR-vizsgálatokkal összehasonlítva is meghatározta a termékek hatékonyságát. A hivatalos eredmény szerint a gyorsteszt 98 százalékos pontossággal működik.

Barta azt is elmondta, hogy a PCR-tesztekkel szemben az őszi influenzaszezonban kifejezetten hasznos lehet az az új antigén gyorsteszt, amely egyetlen vizsgálattal meg tudja állapítani, hogy a tüneteket mutató beteg Covid-fertőzésben szenved vagy az influenza A, esetleg B típusát kapta-e el.

Mire jó valójában a tömeges tesztelésre használt antigén teszt?
Mindegyik teszt mást tud, és bár a PCR pontosabb, mint az antigént detektáló változat, sokkal problémásabb is.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik