Belföld

Csúszni vagy nem csúszni?! Téli, nyári és négyévszakos gumi tudnivalók

A különböző évszakok más-más tulajdonságokat követelnek meg a gumiabroncsunktól, a kérdés viszont az: van-e átjárás ezek között, és még mindig tartja-e magát az a teória, hogy az a gumi, ami mindig jó, az valójában sosem az?

Egy évben jó esetben kétszer kell komolyabb döntést hoznunk gépjárművünk abroncsaival kapcsolatban, az első, amikor téliről nyárira váltunk illetve, hogy amikor nyáriról télire. A bevett szokás azt mutatja, hogy a télire való váltás akkor esedékes, amikor tartósan hét fok alá esik az átlagos hőmérséklet. Ugyan ez persze fordítva is igaz, nyárira kell váltani, ha a hőmérséklet tartósan magasabb, mert csak hátrányokkal jár, ha nem megfelelő abroncsokat használunk a nem megfelelő időjárási körülmények között.

Fotó: Michelin

Nyári, téli, mindegy?

A nyári gumi melegben felhevül, szerkezete és összetétele miatt ekkor tapad jól, nagyobb blokkokkal a futófelületén a száraz aszfalton stabilabban és egyenletesebben szögezi autónkat az útra, gördülési zaja is kisebb ideális körülmények között. Hideg időben, pláne ha esős, ezek az előnyök hátránnyá válnak, a gumi nem melegszik fel, rideg lesz, keményebben pedig kevésbé tapad a gumikeverék, ha pedig a mintázat folyadékkal, netalán folyadékkal kevert szennyeződéssel (például nedves falevéllel) találkozik, onnantól kezdődik a rémálom.

A csúszás nem kérdés, a mértéke annál inkább. De ez az, amivel nem akarunk kísérletezni.

Fordított esetben más problémák merülnek fel, a téli abroncsok sűrűn mintázottak a folyadék elvezetése miatt, felületük másabb, hogy jobban kapaszkodjanak az esetleges havas úton, és alacsonyabb hőmérsékletben sem lesznek ridegek, hiszen magasabb a szilikát tartalmuk, tehát összességében jobb tapadással rendelkeznek zordabb körülmények között. Itt a probléma akkor kezdődik, ha túl melegben használjuk ezeket, a nagyon lágy keverék sokkal gyorsabban kopik a meleg aszfalton, a sűrűbb mintázat miatt pedig megnő a gördülési zaj illetve az autó fogyasztása is.

Ló, szamár vagy öszvér?

Létezik egy harmadik típusú is, a négyévszakos gumi. Az biztos velük kapcsolatban, hogy amióta léteznek, azóta folyik a vita, néha tervezőasztalok mellett, néha pedig a kocsmában a sör mellett, hogy ezek jók-e, ki ajánlja, ki nem, de az általános vélekedés az volt éveken át, hogy az a gumi, ami egész évben jó, az valójában sosem igazán jó, csak nem szélsőségesen rossz. Ezt az emberi berögződést próbálják megváltoztatni a nagyobb gyártók az új szériás termékeikkel.

Fotó: Michelin

Többek között az egyik ilyen gumi például a többszörösen díjnyertes Michelin CrossClimate+ gumiabroncs, ami keveri a két gumitípus előnyeit. Rendelkezik nagyobb tapadást biztosító felületekkel, de mellette megvannak a csúszásgátló és a sáron vagy hóban szükséges vágott mintázatok is. Speciális keverékének köszönhetően pedig nem kell aggódnunk, hogy túl meleg vagy túl hideg van-e az utakon illetve ugyan ennek köszönhetően sokkal több kilométer tehető meg vele.

A külső független szakértőktől szerzett téli minősítés (3PMSF, 3 Peak Mountain Snowflake = három hegycsúcs, hópehely) pedig garancia, hogy azokban az országokban is elfogadják, ahol a beutazáshoz kötelező a téli gumi.

Természetesen speciális esetekben még mindig nem használhatóak ezek, így a versenypályákra ne ezt szereljük fel illetve a hegyekbe se ezzel induljunk neki a térdig érő hóba, de egy biztonságos, kényelmes és jó alternatívát nyújthat a mindennapi városi vagy közúti használathoz. Télen, nyáron.

Ha nem biztos benne, hogyan válassza ki az ön számára legmegfelelőbb téli abroncsot, a Michelin segít. A vállalat honlapján az abroncskeresővel, a megfelelő adatok bevitele után egyszerűen megtalálhatja az autójának, vezetési stílusának és téli vezetési körülményeinek leginkább megfelelő terméket.

Ha pedig téli vagy négyévszakos Michelin abroncsok mellett dönt, a cég téli promóciója keretében október 15. és november 30. között ajándék eMag utalványt is kap. További részleteket itt olvashat az akcióról.

Szponzorált tartalom

A cikk a Michelin támogatásával készült.

Kiemelt kép: Michelin

Ajánlott videó

Olvasói sztorik