Belföld koronavírus

Kásler utasítást adott: felfüggesztik a halasztható műtéteket, a legtöbb kórház covid-kórház lesz

Kásler Miklós emberi erőforrások miniszter az egyre növekvő számú koronavírusos betegek folyamatos ellátásának biztosítása érdekében ma egyedi utasítást adott ki valamennyi aktív fekvőbeteg ellátást nyújtó egészségügyi intézmény és az Országos Mentőszolgálat vezetője részére – olvasható az MTI-ben.

Az utasítás szerint

a halasztható műtéteket fel kell függeszteni, és szinte minden kórházat kijelölt a koronavírusos betegek ellátására.

Ez alól kivételt képeznek a korábbi miniszteri utasítás alapján mentesítést kapott intézmények.

Jelenleg 5612 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 405-en vannak lélegeztetőgépen. Ez a kórházi ápoltaknál 123 fős emelkedést jelent tegnap óta, lélegeztetőgépen 14-gyel vannak többen. A növekedésnél érdemes figyelembe venni az elhunytak magas számát is, ugyanis ők korábban feltehetően kórházban voltak.

A miniszter 2020. november 10-től (azaz keddtől) rendelte el a halasztható beavatkozások – ideértve az egynapos sebészetet is – felfüggesztését. Kivételt képeznek azok a sürgősségi ellátások, amelyek elvégzése nélkül a beteg közvetlen életveszélybe kerülne, illetve súlyos vagy maradandó egészségkárosodást szenvedne.

Továbbra is el kell végezni valamennyi onkológiai ellátást, és a szervezett onkológiai szűrővizsgálatokat, a szakmai kollégium ajánlása szerinti kardiológiai ellátásokat, valamint biztosítani kell az asszisztált reprodukciós eljárások zavartalan működését is. Továbbá transzplantációt is lehet végezni a járványügyi óvintézkedések szigorú betartása mellett.

Majdnem minden kórház covid-kórház lesz

A miniszteri utasítás szerint valamennyi közfinanszírozott, aktív fekvőbeteg ellátást nyújtó egészségügyi intézmény – kivéve a korábban mentesítést kapott intézmények – köteles ellátni a középsúlyos és súlyos, igazolt COVID-fertőzött, valamint gyanús betegeket.

Ennek érdekében az érintett intézmények hétfőtől kötelesek elkülöníteni a COVID-betegek ellátására az összes NEAK finanszírozott ágyszámuk 40 százalékát.

Az összes NEAK finanszírozott ágyszámuk 7 százalékát pedig lélegeztetésre alkalmas ágyként kötelesek a COVID-fertőzött betegek ellátására biztosítani. A miniszteri utasítás meghatározza azt is, hogy mely szolgáltatók kötelesek ellátni a COVID-beteg gyermekeket, valamint PIC ellátást igénylőket, illetve a művesekezelésre szoruló szoros kontaktnak számító, gyanús vagy fertőzött betegeket.

Az utasítás pontosan meghatározza azt is, hogy mit kell tenniük a fekvőbeteg intézeteknek koronavírus-fertőzés gyanúja esetén. Ekkor a beteget megfelelően izolálják és antigén gyorstesztet végeznek. Amennyiben a gyorsteszt eredménye pozitív, a beteg az igazolt betegekkel közös szobába helyezhető. Negatív gyorsteszt eredmény esetén PCR-mintavétel is szükséges. A COVID-gyanús és igazolt betegek betegútját az Országos Mentőszolgálat koordinálja. Igazolt COVID-fertőzött tünet- és panaszmentes, illetve enyhe és mérsékelt tünetekkel bíró betegek otthonukban maradnak, illetve otthonukba bocsájthatók. Esetükben javasolt a napi háziorvosi konzultáció.

Kiemelt kép: Marjai János/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik