Belföld koronavírus

Újabb szomorú rekord: 107-en hunytak el egy nap alatt

Korábban még soha nem találtak Magyarországon ennyi fertőzöttet 24 óra alatt: 5318 újabb magyarnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 104 943 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Az aktív fertőzöttek száma 77 739 fő, ami szintén új csúcs, bár a tesztek elégtelen száma miatt kevéssé használható már ez az adat a járvány kiterjedtségének leírására.

22 321 tesztet végeztek el az elmúlt napon – ami szintén rekord –, a pozitivitási arány azonban még így is 23,8 százalék maradt. Azaz a találati arány még mindig messze meghaladja az 5 százalékos arányt, ami alatt a WHO szerint kontroll alatt van tartva a járvány.

Elhunyt 107 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 2357 főre emelkedett, 24 847-en pedig már meggyógyultak. Az elhunytak közül négyen voltak 50 évesnél fiatalabbak, közülük egy 46 éves férfinek nem volt ismert alapbetegsége. A legfiatalabb áldozat ezúttal egy 36 éves nő volt, akinél mentális retardációt és epilepsziát tüntettek fel.

5612 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 405-en vannak lélegeztetőgépen. Ez a kórházi ápoltaknál 123 fős emelkedést jelent tegnap óta, lélegeztetőgépen 14-gyel vannak többen. A növekedésnél érdemes figyelembe venni az elhunytak magas számát is, ugyanis ők korábban feltehetően kórházban voltak.

Az aktív fertőzöttek 25%-a, az elhunytak 29%-a, a gyógyultak 27%-a budapesti. Pontos megyénkénti adatokat nem közölnek hivatalosan az aktuális járványhelyzetről. Az egyszerű Budapest-vidék-felosztásból látszik, hogy lassan nem lesz lakosságarányosan több fertőzött a fővárosban, miközben az első hullámban a fertőzöttek közel fele budapesti volt.

Ebből is látszik, hogy a koronavírus országszerte terjed.

A járvány elleni védekezés jegyében a kormány visszaállította a rendkívüli jogrendet, azaz kihirdette a veszélyhelyzetet. Éjszakai kijárási korlátozás van életben: éjfél és reggel 5 óra között mindenki köteles a lakóhelyén, a tartózkodási helyén vagy a szálláshelyén tartózkodni.

A kormány arról is döntött, hogy be kell zárni a szórakozóhelyeket és mostantól a rendezvényeken, sportrendezvényeken, mozikban és színházakban csak minden harmadik széken lehet ülni, és kötelező a maszkviselés. Emellett továbbra is kötelező a maszkviselés az üzletekben, a tömegközlekedési eszközökön, a szociális és az egészségügyi intézményekben, és a vendéglátóhelyeken is.

Kiemelt kép: MTI/Komka Péter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik