Belföld

Őrizetbe vették Töröcskei István volt bankjának egyik ügyfelét

Őrizetbe vették Töröcskei István volt pénzintézetének, a Széchenyi Banknak az egyik ügyfelét. A Fővárosi Nyomozó Ügyészség tegnap gyanúsítottként hallgatta ki az egykori hitelfelvevőt. Ez azt jelenti, hogy már huszonhét főre emelkedett a gyanúsítottak száma a több, mint hatmilliárdos hűtlen kezelés miatt indult bűnügyben.

A nyomozás eddigi adatai szerint a különösen jelentős kárt okozó csalás bűntette miatt kihallgatott és bűnügyi őrizetbe vett gyanúsított 2013 májusában egy cégvezető társával együtt 500 millió forintot is meghaladó összegű hitelkérelmet nyújtott be a pénzintézethez azért, hogy az általuk képviselt gazdasági társaság likviditási gondjait kezeljék.

A megalapozott gyanú szerint a hitelfelvevőknek már ekkor sem állt szándékában a hitel visszafizetése, a szerződéskötés és a banki folyósítás érdekében pedig a pénzintézet tisztviselőit megtévesztették azzal, hogy a fedezeteként felajánlott vagyontárgyak valójában nem voltak megterhelhetők.

A hitel további biztosítékaként megkötött készfizető kezesi szerződés rendelkezései ellenére a gyanúsított szándékosan  nem csatolt be vagyonnyilatkozatot, mert azzal más banki tartozásait és valós, kedvezőtlen vagyoni viszonyait is feltárta volna.

A bank a megkötött szerződés szerint a hitelt folyósította, annak – a gyanúsított által később további biztosítékként felajánlott óvadékra is figyelemmel –  egy része megtérült. Az ügyészség bűnügyi felügyeletet indítványozott az őrizetbe vett ügyféllel szemben.

A nyomozásban eddig  26 gyanúsított szerepelt, akik közül 18 személy szabadlábon védekezik, míg 8 fővel szemben, köztük Töröcskei Istvánnal és feleségével szemben bűnügyi felügyeletet rendelt el a bíróság. Az ügyészség a bankárral, és a feleségével, valamint egy harmadik személlyel szemben is letartóztatásért fellebbezett, de jogerős végzés még nem született a hármuk ügyében.

Két és fél év letöltendőt kértek Töröcskei Istvánra, akit most engedtek ki a börtönből
Bűnügyi felügyeletbe helyezték a Széchenyi Bank egykori vezetőjét és feleségét, egy másik ügyben viszont már közeleg a tárgyalás, a Zala megyei ügyészség pedig két és fél évre leültetné a jobboldali üzletembert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik