Belföld koronavírus

Intenzív tesztelési programot jelentett be Karácsony Gergely

Sokak számára Orbán Viktor keddi bejelentése csalódást okozott, sokakban maradt hiányérzet – közölte Karácsony Gergely szerda délutáni sajtótájékoztatóján. A főpolgármester azt mondta: azt remélték, hogy a kormány érdemi lépésekre szánja el magát, de ezek, úgy tűnik, elmaradtak.

Karácsony arról is beszélt, hogy most az őszinte beszéd ideje van, a magyar járványhelyzetet pedig pokolinak nevezte, és felhívta a figyelmet arra, hogy messze van még a járvány vége.

A főpolgármester a miniszterelnök bejelentésére reagálva úgy vélekedett, hogy az ingyenes parkolás bevezetése a fővárosban és más nagyvárosokban is közlekedési káoszt fog eredményezni, és attól félnek, hogy ez csak tovább növeli majd a belvárosi forgalmat.

A közösségi közlekedés bővítésével kapcsolatban jelezte, hogy szeptember óta Budapesten a megszokottnál nagyobb kapacitáson működik a közösségi közlekedés, noha a használók aránya egyébként alacsonyabb a szokásosnál, de tesznek további lépéseket is, főként a délutáni időszakra vonatkozóan.

Hiányzott a bejelentésből, mit csinál maga a kormány

– vélekedett Karácsony, aki a tesztelési kapacitás bővítését szorgalmazta, hiszen mint mondta, nemcsak kevés a teszt jelenleg, de az eredmények is elfogadhatatlanul lassan érkeznek meg.

Így a fővárosi önkormányzat nem vár tovább, közölte, átvállalva az állam feladatait, úgy döntöttek, hogy rendkívül intenzív tesztelési kapacitásbővítésbe kezdenek.

100 ezer új antigént teszt beszerzését indítjuk el napokon belül

– jelentette be a főpolgármester, aki hangsúlyozta, hogy ezek a tesztek a PCR-tesztekhez hasonlóan nagyon megbízhatóak, és egyúttal azonnal eredményt adnak, ami segít, hogy időben ki tudják szűrni a fertőzötteket a fővárosban.

Azt gondoljuk, hogy a kormány tétlenkedését nem tűrjük tovább, elindítjuk a saját intenzív tesztelési programunkat

– fogalmazott, jelezve, hogy a cél, hogy a veszélyeztetett ágazatokban biztosítsák a tesztelés lehetőségét. Mint mondta: az 50 ezer tesztet a fővárosi szociális intézményekben dolgozóknak szánják.

A főpolgármester arra kérte a kerületeket, segítsenek abban, hogy a fővárosi oktatási intézmények munkatársai is teszteléshez jussanak. Ezért 50 ezer antigéntesztet lakosságarányosan hajlandó szétosztani a kerületek között.

Tehát 100 ezer új teszt, és a pedagógusok és az oktatásban dolgozók ingyenes tesztelése, ez az, amit a főváros megtesz a kormány helyett

– mondta Karácsony, aki megjegyezte, hogy mivel ez a tesztprogram rengeteg pénzbe kerül, adományvonalat indítanak.

Kiemelt kép: Mohos Márton / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik