Belföld

Karácsony: Egy nyamvadt aláírást sem képes adni a kormány

A kormány meg akarja akadályozni Budapest zöld járműfejlesztését, de a főváros nem adja fel a küzdelmet – közölte szerdán a főpolgármester.  

Karácsony Gergely a Facebook-oldalán arról írt, a kormány már határozatba foglalta, hogy meg akarja akadályozni Budapest legnagyobb zöld járműfejlesztését.

Nehéz nem cinikusnak látni azt az eljárást, hogy kedden éjfél előtt pár perccel a járatok sűrítésére kötelezik az amúgy is teljes kapacitáson üzemelő közösségi közlekedést, majd szerda reggel megjelenik a közlönyben, hogy a valódi járatsűrítésre és járatbővítésre alkalmas új generációs, környezetbarát trolik és alacsony padlós villamosok beszerzését megakadályozná a kormány. „Pedig semmi más nem kell tőlük, csak egy aláírás. Erre sem képesek” – fogalmazott a főpolgármester.

A reggeli határozat arról szól ugyanis – folytatta –, hogy csak a már meglévő Európai Beruházási Banki (EIB-) hitelkeretet használhatja járműbeszerzésre a főváros. Csakhogy ez a hitelkeret már kötött, jelentős részben a Tarlós István előző főpolgármester idején eldöntött fejlesztések forrását tartalmazza – mutatott rá Karácsony Gergely. Hozzátette: ebben van a Lánchídra, az útfelújításokra vagy például a Blaha Lujza tér és a Széna tér fejlesztésére fordítható keret.

Éppen ezért az új városvezetés a korábbi hitelkeret pénzügyi feltételeinél sokkal kedvezőbb kondíciókat tárgyalt le az EIB-bel. Valójában visszatérítendő európai támogatásról van szó. Olyanról, amilyet a kormány is igénybe akar venni egyébként. „Neki szabad, bennünket meg eltiltana tőle”, és egy „nyamvadt szignót sem képes adni egy papír aljára” – olvasható Karácsony Gergely bejegyzésében.

Kiemelte: nem adják fel a küzdelmet, mert meggyőződésük, hogy a közvetlenül 1,5 millió budapestit, közvetetten pedig 3 millió embert szolgáló járműfejlesztés nem csak Budapest, hanem az egész ország érdeke. Bővíti és kényelmesebbé teszi a közösségi közlekedést, hozzájárul a levegőminőség javításához. „Nem engedek tehát az elmúlt évtizedek legnagyobb zöld járműfejlesztéséből” – jelentette ki a főpolgármester.

Közölte: tárgyalnak tovább az Európai Unió bankjával, és „ha kell, a budapestieket hívjuk segítségül, hogy kikényszerítsük a kormánytól azt a nyamvadt aláírást”.

Kép: MTI/Máthé Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik