Belföld koronavírus

A fideszesek nem mentek el a népjóléti bizottság ülésére, úgyhogy Szabó Tímea a folyosón próbálta megtudni Müller Cecíliától, hogy miért rendeznek még mindig focimeccseket 20 ezer néző előtt

Határozatképtelenség miatt berekesztette a testület elnöke az Országgyűlés népjóléti bizottságának keddre összehívott ülését, amelyen a tervezett napirend szerint a koronavírus-járvány elleni védekezéssel kapcsolatos kérdésekről esett volna szó. A bizottsági ülésen ugyan megjelent Müller Cecília országos tisztifőorvos, Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár és Lakatos Tibor dandártábornok, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője, nem voltak azonban ott a Fidesz-KDNP-s képviselők, így a testület nem tudott ülést tartani.

A bizottság elnöke, az MSZP-s Korózs Lajos azt mondta, azért kezdeményezte a bizottsági ülést, mert a járványhelyzetben a társadalomnak hitelt érdemlő tájékoztatásra van szüksége, és kevés az, amit naponta a sajtótájékoztatókon közöl az operatív törzs. Azt is megjegyezte, hogy a parlament délelőtti plenáris ülésen a fideszes képviselők még részt vettek. A Fidesz azzal indokolta távolmaradását, elfogadhatatlan, hogy a „kamuvideós” Korózs Lajos járványügyi meghallgatást vezessen.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke ezután a folyosón tett fel kérdéseket Müller Cecíliának. A beszélgetésükből keveset érteni a Szabó Facebook-oldalán közzétett videóban, nagyjából a következők vehetők ki:

  • Szabó arra kíváncsi, hogy miért nem léptek még életbe további korlátozó intézkedések, miközben a koronavírusban elhunytak száma egy hónap alatt a nyolcszorosára nőtt.
  • Müller Cecília arról beszél, hogy a járvány egy dinamikus folyamat, az operatív törzs javaslatokat tesz a kormánynak, minden szempontot figyelembe véve, és az a cél, hogy a döntések mögött széles konszenzus legyen.
  • Az ellenzéki politikus érdeklődik Müller személyes véleménye felől is, mert úgy tapasztalja, hogy a tiszti főorvos szerint is nagyobb szigorra lenne szükség. Szabó emlékeztet, hogy a következő hetekben három futballmeccset is tartanak Magyarországon a tervek szerint 20 ezer néző előtt, miközben Ausztriában már a vendéglátóhelyeket is bezárták. Mivel mindketten maszkot viselnek, és Müller van távolabb, a tiszti főorvos válaszát nem érteni, de részletekbe biztosan nem bocsátkozik, mert rövid úton el is köszön Szabótól.

A Fidesz-KDNP képviselői szabotálták az Operatív Törzs meghallgatását, ezért nem is tudták azt megtartani.
Müller…

Közzétette: Párbeszéd Magyarországért – 2020. november 3., kedd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik