Belföld

Új képviselői csoport alakult a parlamentben

„Tisztességgel és Bátorsággal Magyarországért Szövetség” néven frakciónak nem minősülő képviselői csoportot alakítottunk, hogy a parlamenti keretek adta lehetőségekhez képest szorosabbra fűzzük az együttműködésünket – közölte Facebookon Szél Bernadett. A képviselőcsoportnak még Hadházy Ákos és Szabó Szabolcs független képviselők a tagjai.

Képviselői csoportot bármely három országgyűlési képviselő alkothat, és nem keverendő össze a képviselőcsoporttal, azaz a frakcióval, amihez legalább öten kellenek. Előbbinek nem jár támogatás, és olyan más előnyök, mint a frakcióknak.

Például továbbra sem kezdeményezhetnek törvényt a független képviselők, hiába a csoport megalakítása. Ugyanis a szeptember 21-én a kormány és az összes ellenzéki frakció által egyaránt elfogadott házszabály-módosítás szerint ehhez már frakcióvezetői aláírás kell.

Bár az elvont jogosítványainkat nem adja vissza, a képviselői csoport megalakításával azt üzenjük a kormánynak: nem félünk, nem hátrálunk, és még elszántabban küzdünk egy élhető, tisztességes és szolidáris Magyarországért

– írta Szél Bernadett, aki szerint Alaptörvény-ellenes a házszabály idézett módosítása.

A három képviselő közösen szervezett tüntetést október 23-án az MTVA székházához, azonban az ellenzéki pártok közül egyik sem képviseltette ott magát hivatalosan.

Kiemelt kép: MTI/Mónus Márton

Ajánlott videó

Olvasói sztorik