Belföld

Novák Katalin a közpénzen vett drága borokról: nem tisztem megvédeni Hegedűs Zsuzsát

A DK-s Sebián-Petrovszki László az azonnali kérdések részeként intézett kérdést Hegedűs Zsuzsa nemrég kiderült költségeiről. A DK által kiperelt számlák alapján Orbán Viktor főtanácsadója az egyik alkalommal egyetlen üveg borért 35 ezer 990 forintot fizetett „az adófizetők pénzéből”, azaz saját költségkeretéből. Emellett négy alkalommal vásárolt francia „luxuspezsgőt”, palackonként 14 ezer 990 forintért.

Sebián-Petrovszki a Parlamentbe hétfő délután azt mondta: „A miniszterelnöki tanácsadó fogta ezeket az állami forrásokat, és a maga jólétére fordította.”

Ki az az éhező gyerek, akinek a gyomrát 15 ezer forintos luxuspezsgővel enyhítik?

-kérdezte.

Meddig marad Orbán Viktor főtanácsadója a gyerek pénzét elpezsgőző Hegedűs Zsuzsa?

–        tette fel a kérdést végül.

A miniszterelnök helyett Novák Katalin, tárca nélküli miniszter válaszolt, aki azzal kezdte:

beszéljünk a lényegről, a lényeg pedig az, hogy Magyarországon hogyan küzdünk a szegénység ellen, és a cigányság felzárkóztatásáért. Ez tíz éves célkitűzésünk volt már 2010-ben is. (…) hogy egyre kevesebb szegény család és gyerek legyen Magyarországon.

Kitért rá: felszámolták a segélyelvű politikát, munkalehetőséget igyekeznek adni az embereknek, és így visszatért a munka becsülete. A rászoruló gyermekeket pedig ingyenes étkeztetéssel segítik, emelték a gyermekétkeztetésre fordított összegeket. „Mi azt mondtuk, nem segélyt kell adni az embereknek, hanem munkát.” Majd az ingyenes étkezésről is beszélt Novák Katalin.

Sebián-Petrovszki ezt követően azt mondta:

Egyetlen felvetésemre nem válaszolt, (…). nem érintette azt a témát, amit felvetettem

Erre mondta Novák azt:

nem tisztem Hegedűs Zsuzsát megvédeni. (…) Jöhetünk elő ilyen történettel, Önök is, mi is.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda azt nyilatkozta korábban: „a számlákon szereplő alkoholos italok üzleti ajándékok”. Továbbá azt írták: Hegedűs reprezentációs keretét a vendégei fogadásához kapcsolódó fogyasztási cikkekre, valamint az üzleti ajándékokra fordíthatja, azaz nem magáncélra használta a keretet.

Kiemelt kép: Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. november 2-án. MTI/Kovács Tamás

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik