Belföld

Fideszes polgármester is lesz a Karácsony-féle Szabad Városok Szövetségében

A törökbálinti önkormányzat napokban elfogadott határozata szerint a város csatlakozik a Karácsony Gergely irányítása alatt álló, Budapestet és több ellenzéki vezetésű települést tömörítő Szabad Városok Szövetségéhez. A határozat egyben felkérte Elek Sándor polgármestert, hogy a hivatalos csatlakozást követően vegyen részt a szervezet munkájában.

Az október 22-i önkormányzati ülésen megszületett döntés furcsa helyzetbe hozza Elek Sándort: ő lesz a Szabad Városok Szövetségében az első, és alighanem sokáig az egyetlen fideszes polgármester.

A szokatlan helyzetet az okozta, hogy Törökbálinton a 2019-es önkormányzati választáson az ellenzék felé tolódtak el az erőviszonyok. A polgármesteri címet a Fidesz-színekben induló Elek Sándor nyerte el ugyan, de a testületben az ellenzéki szervezetek kerültek többségbe. Az öt Fidesz-KDNP-s politikussal szemben hét ellenzéki politikus jutott mandátumhoz: négy civil, egy momentumos, egy LMP-s és egy szocialista képviselő.

Az ellenzéki fölény azonban a gyakorlatban eddig nem mutatkozhatott meg, mert az MSZP politikusa, Szentmiklósi-Tóth Tamás rögtön az első önkormányzati ülésen átült a kormánypártokhoz, ami után pártja azonnal kezdeményezte is kizárását a szervezetből. A szavazategyenlőség miatt a két oldal a választás óta eltelt egy évben nem nagyon bírt egymással. Annyira nem ment az együttműködés, hogy egészen az említett októberi ülésig az önkormányzati bizottságokat sem sikerült felállítani.

Most azonban az ellenzékiek Szentmiklósi-Tóthot is meg tudták nyerni a sürgősséggel bevitt csatlakozási javaslat támogatásához, így az indítványt hét-öt arányban elfogadta a testület.

Szőke Péter, a Törökbálint Holnap Egyesült képviselője a 24.hu kérdésére azt mondta, a csatlakozás ötlete akkor fogalmazódott meg a helyi ellenzékben, amikor Karácsony Gergely felvetette az uniós pénzek újfajta elosztását. Szőke szerint a sok korrupciós ügy miatt Magyarországon és a környező országokban nem oda, és nem úgy jutnak el az uniós támogatások, ahol és ahogy szükség lenne rájuk, ezért lehet abban ráció, hogy a korrupciós csatornákat kikerülve direkt az önkormányzatok kapják meg a brüsszeli pénzek legalább egy részét. Egy ilyen új elosztási rendszerből pedig Törökbálint is profitálhatna.

Az október 22-i testületi ülésen a kormányoldal a helyi református lelkészben talált szövetségesre. Kis Gergely Márton lelkipásztor a csatlakozás ellen levelet írt, és ezt az önkormányzati vitában ki is osztották a képviselőknek. Ebben így intette meg az ellenzékieket:

Ha valóban fontosnak tartják Törökbálint város működését, fejlődését, akkor ne azokkal a kozmopolita liberálisokkal akarjanak szövetséget kötni, akik élhetetlenné tették már az európai nagyvárosokat, hanem azokkal, akik felépítik azokat.

Bár a múlt heti ülésen Elek polgármester is hasonló érveléssel kritizálta az indítványt, a 24.hu kérdésére azt írta, a képviselő-testület döntése kötelező a polgármester számára, mérlegelési lehetősége nincs, ezért részt fog venni a Szabad Városok Szövetsége munkájában.

Jogkövető vagyok, tehát így fogok eljárni.

– írta lapunknak Elek Sándor.

Karácsony Gergely kifejezetten örül, hogy fideszes polgármester által irányított település is csatlakozott a V4-ek főpolgármesterei által alapított együttműködéshez. Kérdésünkre azt közölte:

A járványnak és a válságnak sincs pártállása, úgy minden egyes település érdeke kell legyen, hogy az önkormányzatok hozzájussanak az uniós válságkezelő segítséghez. Annak, hogy ez a segítség el is jusson az emberekhez, és ne megint a kiváltságos oligarchák zsebében landoljon, az önkormányzatok bevonása a garanciája.

Karácsony elmondta, hogy az elmúlt napokban is bővült a szabad városok együttműködése, és a következő napokban csatlakozásra kéri majd levélben az ország önkormányzatait, fideszes és ellenzéki vezetésű, független polgármester által irányított testületeket egyaránt, valamint folytatják az európai nagyvárosokkal közös lobbitevékenységet is Brüsszelben.

Kiemelt kép: Elek Sándor polgármester Facebook oldala

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik