Belföld

A polgármester döntései miatt kilépett az Egert vezető koalícióból egy momentumos és egy LMP-s képviselő

Nehéz, és súlyos döntést hoztam a mai nappal. Megszüntetem tagságomat az Egységben a Városért Egyesület önkormányzati frakciójában, és konstruktív ellenzéki szerepben folytatom a munkámat az egriekért.

– írja közleményében Keresztes Zoltán képviselő, aki Egerben a várost vezető Városért Egyesület frakciójának tagjaként politizált. Keresztes azt írja, a kilépés oka a várost vezető polgármester, a Jobbikból júniusban távozó Mirkóczki Ádám vezetési stílusa, és az ennek következtében meghozott kétséges színvonalú döntései.

Néhány döntést fel is sorol:

  • A polgármester az Egységben a Városért Egyesület frakciójának kihagyásával, egyeztetések nélkül nevezett ki embereket a városházán, valamint az önkormányzati cégeknél és intézményeknél.
  • A polgármester kezdeményezésére az önkormányzat cégeit egy ernyőszervezet, az EVAT Zrt. alá helyezik át, melyek így kikerülnek az egriek által választott közgyűlés kontrollja alól. Ez a fideszes városvezetési trükköket idéző megoldás jelentősen rontja a közpénzekkel gazdálkodó önkormányzati cégek átláthatóságát.
  • Úgy történt döntés a Malomárok utcai parkoló kivitelezéséről, hogy arról velem, az érintett körzet lakóinak választott képviselőjével senki nem egyeztetett.
  • Ugyancsak a polgármester indítványa nyomán a városi költségvetést júliusban olyan súlyos szakmai hiányosságok közepette módosították, amire akkor felelős önkormányzati képviselőként nem mondhattam igent.
  • Mindezeken túl a polgármester utasítására megszüntették a korábbi fideszes városvezetés gyanús ügyeit vizsgáló bizottságot, mielőtt az érdemi eredményeket tudott volna felmutatni. A szavazóink a jogos elszámoltatást várják tőlünk, ennek fényében is értelmezhetetlen ez a döntés egy magát függetlennek mondó polgármestertől.

Szerinte ezek megelőzhetőek lettek volna, ha a polgármester egyeztet a várost elvileg vele irányító képviselőkkel.

A sajtótájékoztatón nemcsak Keresztes, hanem az LMP-s Komlósi Csaba is bejelentette, hogy otthagyja a frakciót, ő a Facebookon írt ennek okairól.

Egerben Mirkóczki Ádám a Jobbik színeiben lett polgármester, de később kilépett a pártból. A képviselő-testületben kilenc fő tartozott eddig a várost irányító frakcióhoz, de Keresztes kilépésével a gyakorlatban elveszthették a többséget a testületben. A Fidesznek ugyan csak hat képviselője van, de egy Mi Hazánk-os és egy független képviselő is a testületben ül a nyolc megmaradt Városért Egyesület-es képviselő, a polgármester és a két új ellenzéki mellett.

Kiemelt kép: Komka Péter / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik