Belföld

200 gondozott és 100 dolgozó kapta el a koronavírust a máltai szeretetszolgálatnál

Eddig 200 millió forintos plusz költséget jelentett a máltaiaknak a koronavírus-járvány kezelése.

Egy olvasónk azzal a panasszal fordult lapunkhoz, hogy az érintettek nem kapnak érdemi információt az úgynevezett gödi topházban történt koronavírusos esetekről és annak kezeléséről, holott úgy értesült: a lakók és a gondozók többsége elkapta a vírust.

Az intézethez képest ez olyan, mint a királyi kastély
Meglátogattuk a gödi Gondviselés Házából közösen családi házba költöző első 12 fogyatékkal élő fiatalt. Vajon képesek lesznek az önállóbb életvitelre?

Megkerestük a Magyar Máltai Szeretetszolgálatot, kérdéseinkre Romhányi Tamás, a szervezet kommunikációs igazgatója írásban reagált.

Arra a kérdésünkre, sajnos, nem kaptunk választ, hogy pontosan hány fertőzöttet azonosítottak az elmúlt hetekben a gödi topházban, csupán az összesített adatokhoz jutottunk hozzá. A máltaiak közel 30 intézményt tartanak fenn, ezekben érvényes a látogatási és a kijárási tilalom, amely ugyanakkor nem érinti az intézmények dolgozóit és az azokban feladatot teljesítő külsős szolgáltatókat.

Ezekben az intézményekben közel 2000 ellátottunk él. Mindezidáig 5 intézményünkben azonosítottak akár munkatársak, akár ellátottak körében koronavírus fertőzést, ami közel 100 dolgozónkat és 200 gondozottunkat érintette eddig

– tudtuk meg Romhányi Tamástól, aki egyúttal részletes tájékoztatást adott arról, miként kezelték a kialakult helyzetet Gödön.

„A gödi Gondviselés Házában dolgozó egyik munkatársunk lett először beteg, aki a háziorvosához fordult. Miután pozitív lett a tesztje, a közvetlen munkatársait megszűrték, közülük több esetben ugyancsak pozitív lett az eredmény. Amikor ez kiderült, a szeretetszolgálat az ajánlott előírásoknak megfelelő intézkedéseket életbe léptette az intézményben, és október 16-án levélben értesítette az intézmény lakóinak hozzátartozóit, illetve a kijelölt gyámokat és gondnokokat. A Nemzeti Népegészségügyi Központ teljes körű szűrést rendelt el. A népegészségügyi központ munkatársai ezt követően valamennyi lakó hozzátartozóját vagy gyámját, gondnokát telefonon értesítették a vizsgálat eredményéről. Megadtak két telefonszámot, amelyen a hozzátartozók a lakók állapotáról érdeklődhetnek. Az intézményben két munkatársat jelöltek ki arra, hogy a hozzátartozók hívásait fogadják, és a lakók állapotáról tájékoztatást adjanak. A gödi Gondviselés Házában élő lakók és az ott dolgozó munkatársak csaknem valamennyien tünetmentesek, koronavírus miatt két lakó került kórházba, ők október 26-án térhettek vissza az intézménybe.”

Rákérdeztünk arra is, miként oldják meg a máltaiak az intézményeikben a koronavírus-szűrést. Mint megtudtuk, tünet vagy gyanú esetén a szeretetszolgálat költségén saját eszközeikkel és szakembereikkel haladéktalanul PCR-tesztelést végeznek. Amennyiben pozitív esetet, eseteket találnak, értesítik a járványügyi hatóságot, a további szűréseket ők rendelhetik el. Ezen szűrések minél gyorsabb végrehajtása érdekében a máltaiak a saját szakembereikkel végeztetik a mintavételt. Bár a védekezés a járványügyi és minisztériumi utasítások alapján készült közös protokoll alapján zajlik, ez minden esetben kiegészül a helyi sajátosságokkal – tette hozzá a kommunikációs igazgató.

Képességrobbanás küszöbén az értelmi fogyatékos fiatalok
Nem a nulláról, hanem mínuszról kezdték meg a máltaiak a botrányos előéletű gödi Topház rendbetételét. Hamarosan átadják az első lakóotthont, de a kitagolás végigvitelére kevés a pénz és szűk a határidő.

A máltaiak erőforrásait is alaposan igénybe vett a pandémia. Romhányi Tamás tájékoztatása szerint a koronavírus-járvány kitörése óta a védekezés, az annak során felhasznált eszközök ára, a többlet munkabér, a szűrésekkel kapcsolatos váratlan kiadások és az egyéb felmerülő költségek nagyságrendje összességében meghaladja a 200 millió forintot.

Kiemelt kép: Farkas Norbert / 24.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.