Belföld koronavírus

A maszkviselés miatt őrjöngő utasok miatt kérnek segítséget a BKV-sofőrök

A buszvezetők mögötti helyek elrekesztését, a sofőrök fizikai elkülönítését kéri a Belföldi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezete (BTDSZ) a maszkviselésből fakadó konfliktusok miatt — írta meg a Magyar Narancs.

Szabó István, a BTDSZ elnöke szerint egyre gyakoribb a verbális támadás a járművezetők ellen. Kollégái munkája pszichikailag megterhelőbb lett az elmúlt hónapokban, járműveik állapota egyre rosszabb, így azzal is meg kell küzdeniük, szerelőkből pedig változatlanul hiány van. A járvány idején átmeneti megoldásként szeretnék visszaállítani a sofőrök elkülönítését.

Érdekképviseletünk továbbra is azt támogatja, hogy az első ajtós felszállást szüneteltessék, a sofőrök mögötti részt fizikailag lezárják, ahogy tavasszal történt, hiszen a jegyértékesítés nem kötelező a sofőrök számára

— mondta a lapnak a szakszervezeti vezető.

A Magyar Narancs birtokába került felvétel szerint szerint egy hete egy olyan őrjöngő utassal gyűlt meg a baja egy sofőrnek a Thököly úton, aki nem volt hajlandó maszkot viselni. A videón jól kivehető, hogy az utas szitkozódik és üvölt, miközben a busz vezetője higgadtan próbálja csitítani, illetve közli vele, hogy ha maszk nélkül utazik, le kell szállnia.

A BKV a lap szerin nem tapasztal kiugró eseteket a járványhelyzetben.

Ugyan az utóbbi időszakban a járművezetők napi szinten számolnak be a maszk viseléséhez köthető apróbb szóváltásokról, mai napig havonta csupán néhány esetben kerülnek intézkedést igénylő konfliktushelyzetbe az utasokkal, illetve másik gépjármű vezetőjével

– közölték a Magyar Narancs megkeresésére.  Az augusztusi és szeptemberi négy eset közül egy sem volt a maszk használatával összefüggésbe hozható. A négyből egy esetben utassal, három esetben másik gépjárművezetővel alakult ki konfliktushelyzet, közölte a BKV.

Kiemelt kép: Farkas Norbert/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik