Belföld

MTA-elnök: Rejtélyes ingatlanügy állhat a Természettudományi Múzeum elköltöztetése mögött

Interjút adott a Válaszonline-nak Freund Tamás. Miközben az MTA-elnök azt vallja, hogy nem kommentál aktuálpolitikai ügyeket, azért nem rejti véka alá a véleményét az MTA-t érintő, különböző ügyekről.

Bő 100 napja választották elnökké, de még nem sikerült Orbán Viktorral találkoznia, ahogy Palkovics László miniszterrel se – noha utóbbi két személyt nagyon fontos lenne az MTA ügyeinek megnyernie Freundnak. Igaz, „az összes többi minisztérium felé sikerült megtenni a lépést, és kiváló kontaktszemélyeket kaptunk”.

Fel voltam készülve mindenre. Körülbelül az történik velem, amire számítottam

– mondja általánosságban a kormányzat által alaposan megnyirbált MTA vezetője.

Ahogy az elnökjelölti programomban is világossá tettem, szeretném távol tartani az Akadémiát a napi pártpolitikától, megtartani a szigorúan vett tudományosság talaján, legyen szó akár a kormánynak készülő döntés-előkészítésről és tanácsadásról, akár a szélesebb társadalom tájékoztatásáról. Minden tevékenységünket független módon, csak tudományos érvkészlet segítségével végezzük. Ha valahol problémát észlelünk, nem a nyilvánosságban üzengetünk

– tette hozzá.

A Magyar Természettudományi Múzeum Debrecenbe költöztetéséről azt mondta:

Ebben a konkrét esetben én is felemeltem a hangom, és az MTA egésze is nyilatkozott, de úgy tűnik, hogy valami tudománytól messze eső dolog van a háttérben. Hogy pontosan micsoda, nem világos. A jelek szerint az ingatlanokról, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem terjeszkedéséről szólhat a történet. Ennek ellenére nem adtuk föl, hogy megpróbáljuk befolyásolni a döntést. Óriási a kockázat, hihetetlen értékek mehetnek veszendőbe, és a gyűjteményen dolgozó kutatókat sem lehet egyik napról a másikra Budapestről Debrecenbe vezényelni.

A botrányos OTKA-üggyel kapcsolatban leszögezi: „politikai beavatkozás történt”.

Ebben a témában ugyanakkor optimista is, mert mint mondja:

belátható közelségben van, hogy az OTKA és a Lendület is visszakerüljön az Akadémia alá.

Még a Kádár-rendszerben sem történt ilyen: Palkovicsék belenyúltak az OTKA pénzosztásába
Az OTKA orvosi és biológiai tudományok kollégiumának elnöke azonnal le is mondott, amikor meglátta, hogy teljesen átírták a szakmai zsűri által elfogadott listát.

Kiemelt kép: Freund Tamás neurobiológus, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) élettudományi alelnöke azon a sajtótájékoztatón, amelyet az MTA új elnöksége tartott Budapesten, az Akadémia székházában 2014. május 6-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik