Belföld koronavírus

Először 3000 fölött az új fertőzöttek száma

Soha nem végeztek még el ennyi tesztet Magyarországon 24 óra alatt. Meg is lett az eredménye: soha nem is találtak ennyi fertőzöttet egy nap alatt.

Összesen 3149 magyarnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel  59 247 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Az aktív fertőzöttek száma 41 580 fő.

Korábban jeleztük, hogy az aktív fertőzöttek száma már nem mutatja jól a járvány kiterjedtségét, mert kevés tesztet végeznek. Most rekordszámú 18 932 tesztet csináltak, de ez is kevésnek tűnik már a járvány jelenlegi fázisában:

a találati arány is rekordmagas lett, közel 17 százalék.

A WHO javaslata szerint 5 százalék alatt kell tartani a találati arányt, hogy kordában lehessen tartani a vírust. 12 százalék felett már kontrollálatlanul terjed a járvány.

Elhunyt 35 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1425 főre emelkedett, 16 242 -en pedig már meggyógyultak. A legfiatalabb elhunyt egy 32 éves nő volt, a legidősebbek pedig 91 évesek voltak, szintén nők mindketten.

2449 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 221-en vannak lélegeztetőgépen. Ez azt jelenti, hogy szombathoz képest 204-gyel nőtt a kórházban ápoltak száma, és 16-tal többen vannak lélegeztetőn, mint tegnap voltak.

Az aktív fertőzöttek 28 %-a, az elhunytak 37%-a, a gyógyultak 29%-a budapesti.

A fenti térképen az összesített számok láthatóak, azaz az, hogy a járvány tavaszi kezdete óta hányan fertőződtek meg megyénként. Aktuális fertőzöttségi számokat nem közölnek az állami hatóságok. Ezek nem is számolhatóak ki, mert sem a gyógyultak, sem az elhunytak számát nem közlik területi bontásban, így a fertőzöttek összesített számának alakulásából csak becsülni lehet erre a fontos adatra.

Kiemelt kép: MTI/Rosta Tibor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik