Belföld

Veszélyes ködre, csúszós utakra figyelmeztetnek

A rendőrség mindenkit óvatosságra int.

Az ORFK Kommunikációs Szolgálata az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése után mindenkit fokozott óvatosságra, és a szokásosnál körültekintőbb közlekedésre int a police.hu oldalon.

Az írták, a köd különösen a lakott területen kívül lehet veszélyes, mert a járművezető nem tudhatja, milyen akadályok jelennek meg előtte, és a közvilágítás sem segíti a haladást.

Fontos a ködös útszakaszokon:

  • a sebesség csökkentése,
  • a szokásosnál nagyobb követési távolság,
  • az előzés elkerülése!

Különösen veszélyes lehet a ködfolt, amikor a látótávolság hirtelen lecsökken.

Használjunk ködfényszórót, ha nincs, a tompított fényszórót kell bekapcsolni! A távolsági fényszóró kifejezetten kerülendő, mert az erős fény a páraszemcsékről visszaverődve vakító, átláthatatlan fehér falat képez.

Csúszós úton a megállás és a kanyarodás is komoly koncentrációt igényel, ha az autó fara elkezd oldalra enyhén kitörni, finom ellenirányú kormánymozdulattal korrigáljuk!

Számolni kell az úttesten gyalogos, kerékpáros, vagy lassú jármű közlekedésére, meghibásodott járműre, amelyek észlelése a ködben ugyancsak jelentősen korlátozódik. A gyalogosok a lakott területen kívüli útszakaszokon mindig vegyék fel a fényvisszaverő mellényt, mely észlelhetőségüket, így biztonságunkat sokszorosára növelheti!

Kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik