Belföld

Letöltendőt kértek a túlárazott játszótér-felújítások vádlottjaira

Letöltendő börtönt kért a Fővárosi főügyészség arra a vállalkozóra és bűntársaira, akik eltúlzott összegekre pályáztak a játszóterek felújítására kiírt európai uniós pályázatokon.

Az 59 éves férfi egy pályázatírással is foglalkozó céget vezetett, amikor 2007-ben megtudta, hogy a következő évtől európai uniós támogatások igényelhetők kültéri, közcélú játszóterek kialakítására, korszerűsítésére, amely keretében a támogató hatóság a teljes kiadást fedezi.

A férfi elhatározta, hogy kijátssza a rendszert, és valótlan árajánlatok alapján ,eltúlzott összegekre fog pályázni majd. Az elkövetésbe bevonta munkatársait, egy 42 éves és egy 41 éves férfit, illetve egy 64 éves üzletembert, aki kifejezetten a későbbi kivitelezésekre alapított egy új céget.

A pályázatíró cégtől 5000 főnél kevesebb lakosú településeket kerestek meg azzal a lehetőséggel, hogy az önkormányzat számára pályázati pénzből, a településnek lényegében ingyen felújítják a játszótereket, ha őket bízzák meg. A vádlottak kialakítottak egy rendszert, amelyben jelentősen túlárazott ajánlatokat kértek be más cégektől és ezeket felhasználva, pályáztak egy budapesti központi hivatalnál a támogatásokra, amelyeket el is nyertek.

A kivitelezést 60 önkormányzat esetében ténylegesen sokkal kisebb ráfordítással valósították meg, azonban a számlákat a piaci árat jelentősen meghaladó összegekről állították ki, és azokat így nyújtották be a kifizető hatóságnak. A vádlottak ezzel részt vettek az uniós és a hazai költségvetés megkárosításában, amelyek az ügyleteket 75-25 % arányban finanszírozták. A vádlottak közül hárman 536 millió forintot meghaladó vagyoni hátrányt okoztak 2009-és 2013 között, negyedik társuk pedig közel 187 millió forint vagyoni hátrány okozásában működött közre.

Az OLAF vizsgálta a támogatásokat és ajánlásokkal élt a Legfőbb Ügyészség felé. A Fővárosi Főügyészség pedig különösen jelentős, illetve egy terhelt esetében különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt emelt vádat az ajánlás után lefolytatott nyomozás után.  Az ügyészség indítványozta vádiratában, hogy a bíróság ítélje a négy férfit letöltendő börtönbüntetésre és pénzbüntetésre, ezen túl tiltsa el őket a közügyek gyakorlásától és a cégvezetéstől.

Kiemelt kép: Farkas Norbert /24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik