Belföld

Vizsgálják az óbudai pedofilbotrány eltitkolását

A legfőbb ügyész Vadai Ágnes kérdését a Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz továbbította.

Polt Péter feljelentésként értékelte azt a kérdést, hogy indult-e már nyomozás a legújabb pedofil ügyben, miután egy óbudai óvónő korábban pedofil felvételeket készített a rábízott gyermekekről. Vadai Ágnes (DK) azt írta, a kerület előző, fideszes vezetése tudott az „óbudai óvónő visszataszító” tetteiről, mégsem tett semmit.

Nem tájékoztatták az óvodai dolgozókat és a gyermekek szüleit, nem gondoskodtak segítségnyújtásról, óvodapszichológusról, aktívan közreműködtek abban, hogy mindez ne derüljön ki, titkolták az ügyet az óbudai polgárok és a képviselő-testület elől is – tette hozzá. Korábban Bús Balázs jelezte, rágalmazási pert fontolgat Vadai Ágnes ellen.

A kerület volt fideszes polgármestere az atv.hu-nak azt mondta, az óvónőt azonnal kirúgták, egyébként mindenben úgy jártak el, ahogy a hatóság kérte. Tavaly márciusban tudatta velük a rendőrség, hogy egy nemzetközi akció részeként nyomoznak az óbudai óvodában, de a szülőkkel ne ők kommunikáljanak, bízzák azt a rendőrségre. Bús Balázs szerint érzékenyen próbáltak eljárni a szülők és a gyerekek érdekében, ezt várnák most is a kerület vezetésétől.

A volt polgármester magyarázatát Vadai Ágnes nem fogadta el, hiszen két nappal a volt polgármester megszólalása után kérdezett rá Polt Péternél, hogy az ügy eltitkolása miatt indult-e nyomozás.

  • Ön jogosnak tartaná, hogy egy ilyen ügyről tájékoztassanak minden érintettet?
  • Tekintve, hogy senki nem szeretné, hogy másnap ebbe az óvodába menjen a gyermeke vagy unokája, főleg addig
    nem, amíg az önkormányzati vizsgálat le nem zárul az ügyben és arról tájékoztatást nem ad az önkormányzat, valamint amíg intézkedési tervet nem készít az önkormányzat!
  • Milyen jogi kategória az, amikor a rendőrség egy ilyen ügyben elmond egy információt egy közszereplőnek, majd titkolózásra kéri őt? Már amennyiben tényleg kérte!
  • Milyen köszereplői magatartás várható el, ha a rendőrség egy ilyen ügyben titkolózást kér? Már amennyiben tényleg kért!

A legfőbb ügyész az ellenzéki politikus megkeresését feljelentésként értékelte, és azt a Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz továbbította. Polt Péter döntését ezúttal is azzal indokolta, hogy a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező nyomozóhatóságnak kell döntenie arról, hogy a feljelentés tárgyát képező magatartás miatt van-e helye a nyomozás elrendelésének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik