Belföld

Megszólalt a Szegedi Tudományegyetem a professzor kirúgásával kapcsolatban

Megszólalt a Szegedi Tudományegyetem a Rovó László által menesztett docens ügyében. Az intézmény sajtóosztálya az ATV-nek azt írta, hogy

a cikkek, nyilatkozatok hamisan összemossák a jogviszony megszűnésének kiváltó okait a munkavállaló közéleti szerepvállalásával.

A hírt határozottan visszautasították, majd hozzátették:

a munkáltatói intézkedéseknek intézményünkben minden esetben alapos és megfelelően alátámasztott indokai vannak. A híreszteléseket jelen tájékoztatáson felül nem kívánjuk kommentálni.

Ahogy a 24.hu elsőként megírta, Rovó László az egyetem rektora hétfőn azonnali hatállyal felmentette a munkavégzés alól Horváth Szatmárt, az egyetem pszichiátriai professzorát, aki a Magyar Orvosi Kamara megyei etikai bizottságának elnöki tisztét is betöltötte. Ez a testület döntött arról, hogy vizsgálatot indít a rektor ellen, miután Rovó a gyanú szerint koronavírusosan operált.

Horváth Szatmárral az egyetem tanszékvezetője és az egyetem jogi osztályának vezetője közölte, hogy azonnali hatállyal felmentik a munkavégzés alól. A professzort 22 pontban alkalmatlannak találták, ezek között többek közt az szerepelt, hogy rossz hírét keltette az egyetemnek. Horváth hangsúlyozta, hogy a rektor megállapította a közalkalmazott létre való alkalmatlanságát, amit különösen nehezményez, hiszen elmeorvos szakértő. Hozzátette: lehetősége sem volt tisztáznia magát.

Horváth 16 évig dolgozott az egyetemen, most viszont elmondása szerint kénytelen meglépni, hogy külföldre menjen, úgy fogalmazott:

Három gyerekem van, akiket egy szabad, nyílt társadalomban szeretnék felnevelni.

Kirúgott szegedi professzor: Lehetőségem sem volt tisztázni magam
Horváth Szatmár 16 évig dolgozott az egyetemen, most viszont kénytelen külföldre menni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik