Belföld koronavírus

Kirúgott szegedi professzor: Lehetőségem sem volt tisztázni magam

Ha valaki pofozkodni áll, abban sok minden benne van

– mondta a Telexnek Horváth Szatmár, a Szegedi Tudományegyetem volt pszichiátriai professzora, aki arra célzott, hogy a Rovó László rektor ellen indított etikai vizsgálat mellett más is közrejátszhatott a kirúgásában.

Ahogy a 24.hu elsőként megírta, Rovó hétfőn azonnali hatállyal felmentette a munkavégzés alól Horváth Szatmárt, aki a Magyar Orvosi Kamara megyei etikai bizottságának elnöki tisztét is betöltötte. Ez a testület döntött arról, hogy vizsgálatot indít a rektor ellen, miután Rovó a gyanú szerint koronavírusosan operált.

Rovó márciusban magáncélú utazáson vett részt Tirol déli részén, Sölden mellett. Az osztrák síparadicsom volt az egyik első európai település, amit a gyorsan terjedő koronavírus-járvány miatt lezártak, és felszólítottak minden korábban ott járt turistát, hogy vonuljon karanténba. A szegedi egyetem rektora ehelyett bement dolgozni, sőt műtött is, mielőtt kiderült róla, hogy koronavírus-fertőzött.

A Horváth Szatmár vezette csongrádi testület egyébként  összeférhetetlenség miatt átadta a vizsgálatot a győri etikai bizottságnak, amely felmentő határozatot hozott az ügyben, azaz szerintük a rektor nem követett el mulasztást.

Horváth a Telexnek elmondta, az egyetem februárban meghirdette a Pszichiátriai Tanszék tanszékvezető pozícióját, amire ő is pályázott, a rektor ellen indult etikai vizsgálat egy ideig ezzel párhuzamosan zajlott. A professzor hiába szerette volna megtudni a pályázata elbírálását, nem kapott választ. Mint mondta:

Aztán a regnáló tanszékvezető kihirdette, hogy ő a kinevezett professzor. Úgy voltam vele, hogy ha az egyetem vezetése nem támogatja a változást, nem fogok erőlködni, mert az csak szélmalomharc lenne.

Elmondása szerint az el nem múló feszültséggel a légkör nem kedvezett az állásának, hétfőn pedig a tanszékvezető és az egyetem jogi osztályának vezetője közölte vele, hogy azonnali hatállyal felmentik a munkavégzés alól.

A professzort 22 pontban alkalmatlannak találták, ezek között többek közt az szerepelt, hogy rossz hírét keltette az egyetemnek. Horváth hangsúlyozta, hogy a rektor megállapította a közalkalmazott létre való alkalmatlanságát, amit különösen nehezményez, hiszen elmeorvos szakértő. Hozzátette: lehetősége sem volt tisztáznia magát.

Horváth 16 évig dolgozott az egyetemen, most viszont elmondása szerint kénytelen meglépni, hogy külföldre menjen, úgy fogalmazott:

Három gyerekem van, akiket egy szabad, nyílt társadalomban szeretnék felnevelni.

Kiemelt kép: MTI Fotó/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik