Belföld

Karácsony Gergely: „Mindegy, van-e rajtam sapka”

A főpolgármester szereti a maszkot. Ha ő irányítaná az országos védekezést, többet teszteltetne, szerinte a kontaktkutatások most gyakorlatilag leálltak.

A Blikknek adott interjúban Karácsony Gergely elárulja, ő a  Balatonon nyaralt, a strandon nem mindig viselt maszkot, de most a városban, a járvány második hullámában igen.

A szabadban nem mindig hordok maszkot, de zárt térben igen. Ha mindenki csak ennyit megtenne, nem itt tartanánk.

Karácsony Gergely rájött, nem is olyan rossz, „álruhában”, zavartalanul tud járni-kelni. Arra a kérdésre, a biciklisávok miatt dühös autósok elől rejtőzködik-e, azt mondja, a viták természetesek, Európában pedig mindenhol csillapítják a forgalmat. Budapesten is változtatni kell.

Szerinte ezt az őt bíráló kormánypárti politikusok is tudják, mert szakmai kérdésekben a háttérben sokszor meg tudnak állapodni.

Mindegy, van-e rajtam sapka, sok kormánypárti politikus úgy gondolja, hogy a főpolgármestert ütni kell, mint a répát. Szerintem valójában szerepet játszanak.

Azt gondolja, várospolitikai víziója közelebb áll a Budapestért felelős tisztviselőkéhez, mint Tarlós Istváné. A koronavírus miatti gazdasági válságról azt mondja, Budapest is bajban van, bevételei több mint 20 százalékát másfél-két évre elveszíti, ezért kérték a kormányt, vonja vissza a fővárosra kivetett adóemeléseket, vagy engedje meg, hogy új forrásokat szerezzenek.

Elhalasztanak beruházásokat, de a Lánchíd felújítását nem. Hogy utána gyalogos híd lesz-e, vagy visszaengedik az autókat is, nem dőlt el, de szerinte a BKK-buszokat vissza kellene engedni a hídra.

A főpolgármester azt mondja a koronavírus terjedése elleni harcban továbbra sem partner az Operatív Törzs, de annyi biztosan látszik,

hogy Budapesten a második hullám más, mint az első volt. Most nem több az új fertőzés a fővárosban, mint az ország más részein, a budapestiek ismét felelősségteljesen viselkednek például a maszkviselés terén.

Szigorú szabályokat hoztak a saját fenntartású intézményeikben, különösen vigyáznak az idősotthonokra, ahol kéthetente tesztelnek, ha pedig ő irányítaná az országos védekezést,

többet teszteltetne, szerinte a kontaktkutatások most gyakorlatilag leálltak.

Szigorításpárti, de a szórakozóhelyek este 11 órai bezárásának nem sok értelmét látja, ha utána a köztereken a bulizást semmi nem tiltja. A családjában és az ismerősei között még nem fertőzödött meg senki, a hivatalban is csak néhány esetről tudnak. Azt is elárulja, nem lenne főpolgármester a felesége nélkül, mindenben támogatják egymást, az őt a kampány idején bíráló testvérével is rendeződött a viszonya, nincs már feszültség köztük.

Kiemelt kép: Karácsony Gergely főpolgármester a forgalomba álló négy CAF-villamos bemutatóján október 12-én. MTI/Máthé Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik