Belföld

Leváltja kémfőnökét a kormány, új vezetője lesz az Információs Hivatalnak

Vezetőváltás lesz az Információs Hivatalnál (IH) – írja az MTI.  Eszerint az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának kedd délelőtti zárt ülésén az első napirendi pontban lesz Bunford Zsolt nemzetbiztonsági dandártábornok IH főigazgató-jelölti meghallgatása. Az IH honlapja szerint Bunford Zsolt jelenleg az IH elemző főigazgató-helyettesi posztját tölti be.

Az IH főigazgatója 2018. október elseje óta Czukor József. Czukor József korábban már dolgozott az Információs Hivatalnál: 1993 és 1997 között főosztályvezetői, 2002 és 2004 között szintén főigazgatói tisztséget töltött be. Czukorról az Index 2018-ban, kinevezésekor azt írta, hogy

már a kommunista rendszerben is a hírszerzésnél dolgozott, az első Orbán-kormány idején pedig a bonni magyar nagykövetség első beosztottjaként épített ki jó kapcsolatokat a fideszesekkel, különösen Kövér Lászlóval.

Czukor korábban Orbán Viktor tanácsadója volt. Az Információs Hivatal Magyarország polgári hírszerző szolgálata, az öt magyar nemzetbiztonsági szolgálat egyike.

Nemrég beszámoltunk róla, hogy szeptember 15-i dátummal, azonnali hatállyal menesztette Orbán Viktor az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) főigazgatóját, Kiss Zoltánt, helyét Bárdos Szabolcs vette át.

Pintér kérte, Orbán kirúgta a titkosszolgálat főnökét
A kormányfő tavaly még dicsérte az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatóját.

kiemelt kép: MTI Fotó: Bruzák Noémi

Ajánlott videó

Olvasói sztorik