Belföld

Angliából irányították az unokázós csaló hevesi párt

Vádat emelt az Egri Járási Ügyészség azzal a két fiatallal szemben, akik több mint egy éven át részt vettek egy külföldről szervezett bűncselekmény-sorozatban, melynek keretében idős nőktől csaltak ki pénzt több Heves megyei városban.

A kis dél-mátrai faluban rossz anyagi körülmények között élő élettársak egy haláleset folytán kerültek kapcsolatba tavaly ősszel egyikük külföldön letelepedett rokonaival, akikkel azután gyakran beszéltek telefonon.

A rokonok felajánlották, hogy pénzhez juttatják őket, ha segédkeznek nekik egyes, általuk szervezett bűncselekmények elkövetésében. A jelenleg ismeretlen megbízóknak az volt a módszere, hogy egyikük rendőrnek adta ki magát, és Angliából hívogatta a véletlenszerűen kiválasztott magyarországi nyugdíjasokat, akiknek azt hazudták, hogy az unokájuk közlekedési balesetet szenvedett, és ezzel összefüggésben azonnal pénzre van szüksége.

Társa szükség esetén erre azzal erősített rá, hogy átvette a telefont és elcsukló hangon állította, hogy ő a bajba került unoka, csak az elszenvedett sérülések miatt megváltozott a hangja. A csalók így rávették az idős személyeket, hogy szedjék össze a lakásban lévő készpénzt és ékszert, majd mindent adjanak át a helyszínre általuk odaküldött személynek.

Ezt a futár szerepet vállalta el a pár közül a férfi, míg a nő az élettársa által begyűjtött értékek külföldre juttatásában működött közre, amiért mindketten „jutalékban” részesültek angliai megbízóiktól. Az élettársak öt egri, hatvani, gyöngyösi csalásban nyújtottak segítséget tavaly december és idén január között, melynek során több millió forinttal károsították meg a gyakran 80 év feletti sértetteket.

Az ügyészség négy, illetve két év börtönt kért az elkövetőkre arra az esetre, ha már az előkészületi ülésen beismerik a bűnösségüket, azzal, hogy kötelezzék őket az egymillió forintos bűnügyi költség megfizetésére is. Az ügy angliai szálát az Egri Rendőrkapitányság elkülönítette, az felderítési szakban van.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik