Belföld

Barátjára kente a halálos gázolást az ittas cserbenhagyó, kilenc évet kapott

Kilenc év börtönre és tíz év közügyektől eltiltásra ítélte a Salgótarjáni Járásbíróság a váddal egyezően azt a 41 éves férfit, aki január közepén halálra gázolt egy fiatal lányt Salgótarján külterületén, majd megállás nélkül elhajtott a helyszínről, és a barátjára kente a balesetet.

Fotó: Police.hu

Sz. Lajos jogosítvány nélkül ittasan haladt a teherautójával a Rákóczi úton, mintegy 70 km/h sebességgel. A menetirány szerinti bal oldalról egy 24 éves nő akart átkelni az úttesten, akit a férfi az ittassága miatt nem vett észre, ezért fékezés és irányváltás nélkül elütötte a nőt, aki addigra már tíz métert megtett az úttesten.

A baleset után a férfi nem állt meg, holott a gépkocsi szélvédője is betört, így nem győződött meg arról, hogy a gyalogos megsérült-e, illetve segítségnyújtásra szorul-e, ehelyett azért, hogy a büntetőjogi felelősségre vonás alól kibújjon, egy parkolóba hajtott.

Fotó: Police.hu

A férfi néhány perc múlva visszatért a helyszínre, ahol a rendőröknek valótlanul azt adta elő, hogy ő csak utasként ült a kocsiban, és azt a barátja vezette, aki a baleset után elszaladt. A bemártott férfit a vallomás alapján őrizetbe is vették, majd a beszerzett bizonyítékok alapján két nap múlva szabadon engedték.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség a nyomozás elrendelésekor eredményesen indítványozta a gázoló letartóztatását, majd március végén vádat is emelt a letartóztatásban lévő férfi ellen halált okozó, ittas állapotban elkövetett járművezetés, segítségnyújtás elmulasztásának a veszélyhelyzetet előidéző által elkövetett bűntette és hamis vád bűntette miatt.

A Salgótarjáni Járásbíróság az ügyészi indítvánnyal egyezően mondta ki bűnösnek a megbánás jelét sem mutató férfit, és kilenc év börtönre ítélte, valamint örökre eltiltotta a vezetéstől. Az ügyész súlyosításért, az elkövető és védője pedig felmentésért, másodlagosan enyhítésért fellebbezett.

Kiemelt kép: Police.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik