Belföld

Hihetetlen magyarázatot adott a turisztikai ügynökség, miért nem kaptak támogatást a budapesti idegenvezetők

A Magyar Turisztikai Ügynökség azért nem adott állami támogatást a budapesti idegenvezetőknek, mert azt feltételezték, hogy a fővárosi turizmus áll talpra a leghamarabb – ez derül ki az MTÜ nemrég beindított új honlapjáról. A Kisfaludy Fejlesztési Program keretében egyszeri támogatásra pályázhattak vidéki idegenvezetők, a keretösszeg 300 millió forint volt.

A turisztikai ügynökség a Gyakori kérdések rovatában így válaszolt arra a kérdésre, hogy „miért nem pályázhatnak budapesti idegenvezetők?”:

A COVID utáni időszakban a belföldi és beutazó turizmus újra indulására vonatkozó eddig ismert adatok alapján úgy tűnik, hogy elsőként Budapest vendégforgalmi adatai fognak regenerálódni és újra növekvő tendenciát mutatni. A foglaltsági előrejelzések arra engednek következtetni, hogy a budapesti idegenvezetők hamarosan ismét munkába állhatnak, ezáltal lesz bevételük is, ellenben a nehezebb helyzetbe került vidéki idegenvezetőkkel.

Azt nem tudni, hogy az MTÜ mikor és mi alapján jutott erre a következtetésre, de az biztos, hogy nagyon elszámolta magát. Miközben a vidéki turizmus rekordokat döntött a nyáron, a fővárosi idegenforgalom gyakorlatilag leállt. Maga az MTÜ írt arról, hogy júliusban az 1,4 millió, magyarországi szálláshelyre érkező vendégből 1,4 millió vidéki szálláshelyet választott.

Szeptemberben pedig a miniszterelnök is arról beszélt, hogy a legnagyobb gondban a budapesti turizmus van, miután a fővárost zömében külföldiek választják úti célul, akik viszont most az újabb határzár miatt nem jöhetnek Magyarországra. A főváros turizmusáért, fesztiváljaiért és arculatáért felelős Faix Csaba nemrég a 24.hu-nak adott interjújában azt mondta, hogy szeretnék, ha a kormány által kiírt Kisfaludy-programban a fővárosi turisztikai vállalkozások is pályázhatnának,

mert ez jelenleg nem elérhető a budapestiek számára, és ez így nem igazságos. Nem fair, hogy egy kaposvári idegenvezető tud állami támogatásra jelentkezni, de egy budapesti nem.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs /24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik