Belföld

Honvédkadéteket képeznek Zalaegerszegen

A következő tanévtől honvédkadét-szakképzés indul Zalaegerszegen. A leendő diákok a gépjármű-mechatronikai technikusképzés keretében sajátíthatják el a honvédelmi ismereteket.

Ruszin Romulusz, a Honvédelmi Minisztérium humánpolitikai államtitkára a képzés zalaegerszegi bejelentésekor elmondta: országszerte több mint hetven iskolában folyik már kadétképzés valamilyen szinten, szeretnék elérni, hogy ezzel a tanulási lehetőséggel minél jobban lefedett legyen Magyarország.

A zalaegerszegi képzés kiváló példája a magyar haderőfejlesztési program átgondoltságának, hiszen a közeljövőben a városban harcijárműgyártás indul és a szükséges ismeretek oktatása is megvalósul – jelezte az államtitkár.

Úgy fogalmazott: a honvédelem nemzeti ügy, minden magyar ember felelőssége. „Mindenkinek meg kell értenie, miért fontos a 21. században is a honvédség, és miért van szükség a magyar katonákra határon belül és kívül.” Amikor valaki „önként vállalja, hogy élete árán is megvédi Magyarországot és a polgárait”, annál nemesebb cél kevés van – hangsúlyozta a HM államtitkára.

A zalaegerszegi képzés keretében felkészítik a fiatalokat arra, hogy a 21. századi technológiában készítőként, alkalmazóként vegyenek részt, ezért zajlik a képzés a mechatronikai oktatás részeként, a magyar hadiipar jövőjét is meghatározva. A végzős diákok ezután továbbtanulhatnak a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen vagy bármilyen műszaki egyetemen.

Néhány hete annak, hogy bejelentették, Zalaegerszegen indul 2022-ben a német Lynx gyalogsági harcjárművek gyártása.

Kiemelt képünk illusztráció. Budapest, 2020. július 1. Benkõ Tibor honvédelmi miniszter (k) megtekinti a katonai öltözék osztását a speciális önkéntes tartalékos szolgálatra jelentkezettek kiképzésének megkezdése napján Budapesten, a Magyar Honvédség 1. Honvéd Tûzszerész és Hadihajós Ezrednél 2020. július 1-jén. MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik