Belföld

Rogán-korszak újratöltve: tízmilliós kedvezmények, pár százezres négyzetméterárak a Belvárosban

Önkormányzati ingatlanok eladásáról döntött a Belváros a nyáron, ebből összesen 700 millió forint bevételre számíthatott. Volt olyan kedvezményre jogosult cég, amelyet pár nappal a döntés előtt adtak el.

Nem a fideszes önkormányzati képviselő, Szágerné Fazekas Éva lányának jelentős kedvezményű ingatlanszerzése volt az egyetlen figyelemre méltó eleme a belvárosi önkormányzat legutóbbi, nyári kiárusításának, amelyből 700 millió forintra számíthattak. A politikusrokon a piaci árnál sok tíz millióval olcsóbban vásárolhatott, ám ez az összeg kis tételnek tűnik azokhoz a százmilliókban mérhető üzletekhez képest, amelyekre szintén a június 25-ei testületi ülésen adta áldását a kormánypárti többség. És amelyek közül néhány a kedvezményre jogosító döntés előtt lett egy ingatlanos cégé.

Brutális kedvezménnyel juttatott kiváló fekvésű ingatlant a Belváros a fideszes képviselő lányának
Egy elegáns virágüzletet szerzett meg a fideszes Szágerné Fazekas Éva lánya, a környék négyzetméteráraihoz képest közel milliós engedménnyel édesanyja párttársainak szavazataival. A kedvezményes belvárosi ingatlanosztásban új szintet jelent az eset.  

De milyen tendenciába illeszkedik mindez? Bár elvileg csak olyan vehetné meg a nem lakáscélú, önkormányzati ingatlant 30 százalékos kedvezménnyel a Belvárosban, aki maga is bérlője volt a helyiségnek (hosszabb-rövidebb ideig), csakhogy egy sor olyan példát látunk az elmúlt évekből, amelyeknek főszereplői ilyen-olyan ravasz húzással próbálták meg kikerülni ezt a kötelezettséget.

Kreatív megoldások tárháza

Ezek az alkalmanként ügyeskedők, a strómanok, illetve a strómannak tűnő barátok egész műfajrendszert építettek ki, a 2006 óta fideszes vezetésű belvárosi önkormányzat pedig ezidáig nem mutatott olyan törekvést, hogy a kiskapukat keresők dolgát legalább megnehezítse.

  • A 2010-es években az új PTK-ban alkottak egy jogszabályt, amivel megnyitották a kaput az ilyen nyereségvágy előtt. Tavaly a Magyar Narancs írt bővebben az úgynevezett átruházási jogról. Vagyis arról a lehetőségről, hogy ha egy cég megfelelő ideig bérelt ingatlant a Belvárostól, hogy megvehesse azt 30 százalék kedvezménnyel, átruházhatta ezt a jogot annak, akinek akarta. A hetilap majd tucatnyi esetet gyűjtött össze, így került például egy Egyetem téri iroda 200 ezer forint forintos négyzetméter áron egy ingatlanoshoz.

De más módszer is van az értékes belvárosi ingatlanok megszerzésére, ha az ember nem bérlő.

  • A Fidesz parlamenti képviselője, Szatmáry Kristóf feleségével közös cége például úgy lett végső tulajdonosa több belvárosi, korábban önkormányzati tulajdonban lévő ingatlannak (amelyet előbb kedvezményesen értékesítettek), hogy egy fodrászszövetkezet – amely addig bérlő volt – előbb megvette ezeket az üzleteket, majd azokat bevitte egy olyan vállalkozásba, amely nemsokára teljesen Szatmáryék érdekeltsége lett, és a „fodrászok” gyorsan kiszálltak belőle.
  • Kertész Balázs, a korábbi polgármester, Rogán Antal bizalmasa még a jelenlegi miniszter polgármestersége idején közvetlenül nem vásárolt belvárosi ingatlant, hiszen ő volt az ingatlanokat kezelő Belvárosi vagyonkezelő IT-elnöke. Ennek ellenére jutott kedvezménnyel vásárolt ingatlan a cégébe: ebben kulcsszerepe volt egy Fürstner József nevű fogorvosnak, aki hozzájutott egy ilyen ingatlanhoz, majd bevitte azt Kertész cégébe, ahonnan később a fogorvos távozott. Az ingatlan viszont maradt.
  •  És akkor ott vannak még a messziről is strómannak látszó szereplők, akik egy rendes irodát sem tartanak fenn, és sajtóérdeklődésre sem reagálnak. De egy olyan példát is részletesen bemutattunk, amikor a semmiből feltűnik valaki, aki minden jel szerint csak aláírni jött, majd az elképesztően jó áron vásárolt Duna-parti ingatlant cégével csendben „eladja” a kormány kedvenc jordán befektetőinek.
Tankönyvi strómanfigurával rendezkedtek be új éttermükbe a kormány kedvenc jordán mágnásai
A Párisi Udvar befektetői feltűnően olcsón értékesített belvárosi ingatlant szereztek meg.

Pár nappal korábban vették meg

De térjünk vissza a most nyári testületi üléshez, amelyen egy tucat ingatlant adtak el igen jó áron. A most visszatérő modell leegyszerűsítve a következő:

ha van egy cég, ami nagy területű, azaz nagyon értékes ingatlant bérel a belvárosban, és már jogosult a 30 százalékra, akkor a közgyűlési döntés előtt nem sokkal szállj be a cégbe, vagy egyszerűen vedd meg azt, és az ingatlan a több tízmilliós kedvezménnyel lehet a tied. A „nem sokkal” pedig akár napokat is jelenthet.

Vegyük például a nyári ülésen kedvezményes vásárlásra feljogosított Andor 06 nevű céget.

A képviselőtestületi ülésre készült előterjesztés – amely a polgármester, valamint az értékbecslést kezelő Belváros-Lipótváros Vagyonkezelő igazgatójának aláírása is szerepel – június 16-án keltezett.

Fotó: Farkas Norbert/24.hu

Ehhez képest az Andor 06 nevű cég tulajdonosi viszonya csupán öt nappal, június 11-én változott az Opten szerint. A Dorottya utca 9. szám alatti, összesen 484 négyzetméteres irodát 2013 óta bérelte ez a cég, amelynek 2019-ig a Lofthome Ingatlanforgalmazó volt a tulajdonosa. Ezután egy rövid időre megvette a Gozsdu-Ínyenc nevű cég, hogy aztán az idén június 11-én már a Gellért Globe legyen a tulajdonos, ekkor pár nappal vagyunk az előterjesztés előtt.

A közgyűlési döntés nyomán az Andor 06. kapott 88 millió kedvezményt, hogy 205 millióért vásárolhassa meg az irodát. Amelynek a négyzetméter ára így 423 ezer forint lett. Olyan környékről beszélünk, ahol a négyzetméterárak nemigen vannak 1 millió forint alatt.

A Gellért Globe a tulajdonosa annak a 3P nevű cégnek, amelynek korábbi ingatlanos vásárlásáról a Magyar Narancs is írt. Mégpedig ezt: „egy egymással összefüggésbe hozható ingatlanos csoport az elmúlt fél évben 1487 négyzetmétert vásárolhatott kedvezményesen. A három cégnél – az egykor Száraz István tulajdonában álló 3P Promóciós Kft.-nél (Falk Miksa utca, 1105 négyzetméter), a Király 13 Bar Kft.-nél (Zoltán utca, 148 négyzetméter), illetve a Klauzál 34 Estate Kft.-nél (Báthory utca, 234 négyzetméter) – több alkalmazotti és tulajdonosi átfedést találtunk.”A Gellért Globe főtevékenysége alapján foglalkozik ingatlankezeléssel, bérbeadással és ingatlanügynöki tevékenységgel is. Érdeklődésünkre a cég nem reagált.

A minta nem egyedi, jöjjön egy újabb eset erről a júniusi ülésről.

A kerület lakásbizottsága még 2018. szeptember 18-án döntött úgy, hogy bérleménybe adja a Semmelweis utca 4. szám alatti 205 négyzetméteres üzlethelyiséget a Procortino ft-nek. A cég ekkori tulajdonosai egy, az Optenben megadott adatok szerinti Zsámbékon élő család tagjai. Tavaly év végére már csak egyetlen tulajdonosa lesz a cégnek: a ZRA Vagyonkezelő, amely főtevékenysége alapján szintén ingatlanos cég. Most nyáron végül arról dönt a kerület, hogy 20 milliós kedvezménnyel, a 134 négyzetméteres pincével együtt 205 négyzetméteres helyiséget 226 ezer forintos négyzetméteres áron, összesen 46,5 millióért eladja. A ZRA szintén nem reagált érdeklődésünkre.

Ezzel még mindig nem értünk a sor végére.

Ott van ugyanis a szintén remek elhelyezkedésű, a Károly körút 10. számban található, 238 négyzetméteres iroda, amelyet 45 milliós kedvezmény után 443 ezer forintos négyzetméter áron ad el a kerület, összesen 105,5 millió forintért. Nem véletlenül tűnik ez az összeg igazán barátinak az Astoria környékén: ez az iroda szintén a Károly körúton van, egymillió forintos négyzetméter árért eladó. Ezen az oldalon Károly körúti ingatlanok 800 ezer forintos négyzetméter ártól 2 millióig mennek.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs /24.hu

A Ditra Plusz – egy önkormányzati dokumentum szerint – már 25 éve bérli ezt az irodát, ám tavaly májusban a cég tulajdonosa a Londo Holding Zrt. lett, amely a Mesterházy Ernőhöz tartozó Bahia Ingatlanfejlesztőtől vette meg a Ditrát. A Londo-t 2018-ban alapították, és az Borbély Ákos a tulajdonosa, akinek számos ingatlanos vállalkozása van az Opten szerint. A Ditra Plusz azt írta a 24.hu-nek: a vásárláshoz, illetve más üzleti tevékenységhez nincs köze a tulajdonosváltásnak. Az ingatlant nem tervezik értékesíteni, továbbra is saját irodaként akarják használni.

Összesen több mint 900 négyzetméternyi belvárosi ingatlan került így, vagy úgy, de hasonló recept szerint ingatlanos cégekhez: a bérlő cég közelmúltbeli felvásárlásával jelentős kedvezménnyel.

De nemcsak nekik jutott jutányos ár a júniusi ülésen. Példák a további értékesítések közül:

  • egy réteses cég 304 ezer forintos négyzetméteráron szerzett meg egy galériás üzlethelyiséget a Vámház körúton.
  • egy jó állapotú szépségszalont 243 ezer forintos négyzetméteres áron vehetett meg bérlője a Királyi Pál utcában (a 121 négyzetméteres üzletből 72 négyzetméter pince).
  • a Falk Miksa utcában egy emeleti végrehajtó iroda került 427 ezer forintos négyzetméteráron áron a korábbi bérlő tulajdonába. Ezen a környéken szintén a milliós egységárak a jellemzőek.
  • a Múzeum körúton pedig 472 ezer forintért lett négyzetmétere a bérlő kínai étteremé. Csak összehasonlításképp: ennél a szintén Múzeum körúti étteremnél, úgy hogy nem a tulajdonjog, hanem csak a bérleti jog eladó, 545 ezer forintot kértek négyzetméteréért. Ha a 30 millió forintos átadási árat megfizette valaki, utána vált jogosulttá, hogy a havi 570 forintos bérleti díjat fizesse.

Kiemelt kép: Farkas Norbert/24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik