Belföld

250 év hírei az Arcanumon (x)

Szeretné tudni, mi történt azon a napon, amikor megszületett? Kíváncsi, szerepeltek-e felmenői az újságokban? Kutatást végez, szakdolgozatot ír, vagy csak egyszerűen rajong a történelemért? Az Arcanum Digitális Tudománytár segítségével a fotelból rengeteg információhoz juthat. Ráadásul október 5-én előfizetés nélkül kipróbálhatja.

Az Arcanum Digitális Tudománytár (ADT) a magyar nyelven – illetve magyar területen – kinyomtatott lapok és folyóiratok legnagyobb adatbázisa. Hozzáférhetővé és kereshetővé teszi múltunk legfontosabb nyomtatott forrásait, legyen szó újságokról, tudományos folyóiratokról, lexikonokról vagy éppen könyvekről, a kereshető tartalom folyamatosan bővül. Jelenleg 30 millió oldalon kutathatunk személyek, adatok, konkrét lapszámok, források, stb. után.

Kíváncsi, mi minden történt, amikor született?

Az ADT felületén a legtöbb hazai tudományos folyóirat minden valaha megjelent lapszámára rá tudunk keresni, így bárhonnan, akár a kanapénkról is kényelmesen letölthetjük a számunkra fontos cikkeket. A keresőprogrammal pedig sokkal több releváns tanulmányt jelenít meg a rendszer, mint amit egy könyvtári bibliográfiai adatbázisban találnánk. Jelenleg több mint 2000 folyóirat cikkeiben böngészhetünk a történettudománytól az irodalomig, a művészettől a pedagógián át egészen a jog, mérnöki, természet- vagy orvostudományig.

Az ADT adatbázisának a tudományos lapok mellett másik fontos alkotóeleme a napi sajtó. Az elmúlt 250 év eseményeinek pontos rekonstruálása vált így lehetővé, a sporttól a politikán át a személyes történetekig. Kereshetünk nevekre, helyszínekre, időpontokra, történésekre. Akár egy konkrét esemény sajtóvisszhangjára vagyunk kíváncsiak, akár arra, hogy mi történt azon a napon, amikor megszülettünk, itt rengeteg információt találunk. A találatokat évszámok, források szerint szűrhetjük tovább.

Ugyanígy több tucat lexikon milliónyi szócikkében is lehet keresni, a szakközlönyök pedig szintén az adatbázis részét képezik: a jogszabályok és rendeletek kutatása terén segítheti a kutatásokat, ahogy a temérdek ADT-ben elérhető és folyamatosan bővülő könyv is hatalmas információforrás.

Fotó alapján keresne személyeket?

Van egy fotója, de nem tudja, hogy kit ábrázol? Vagy tudja, de kíváncsi rá készült-e az illetőről a múltban más nyilvános felvétel? Töltse föl  a keresett személy fényképét az adatbázisba, és mi segítünk megtalálni a sok milliónyi sajtófotó és könyv illusztráció között a róla készült fényképeket. Az arckereső szolgáltatás nem csak a portrékat, de a csoportképeket, metszeteket is elemzi, és jó eséllyel megtalálja úgy a fiatalkori képeket, mint az idősebb korban készült felvételeket. Egy-egy megtalált kép alapján újabb keresést lehet indítani, így aztán egyre pontosabb találati listákat fogunk kapni. Merüljön el az eddigieknél is mélyebbre az elmúlt századok eseményeiben.

Érdekli a digitalizálás folyamata?

Ebben a rövid videóban bepillanthat a kulisszák mögé legyen szó akár nagyméretű festményekről vagy térképekről.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik