Belföld

Pikó András nem támogatta sem Demszky, sem Tarlós díszpolgári kinevezését

A VIII. kerületi polgármester méltányolja az ároktemető szándékot, de károsnak tartja a korrupciógyanús ügyek kivizsgálása előtt elismerésben részesíteni a korábbi városvezetőket.

Szerdán a Fővárosi Közgyűlés zárt ülésén megszavazta Karácsony Gergely főpolgármester előterjesztését, és díszpolgári címet adományozott Demszky Gábornak és Tarlós Istvánnak, a főváros két korábbi vezetőjének.

A 24.hu beszámolt róla, hogy Karácsony azért tartja indokoltnak az egykori főpolgármesterek párhuzamos elismerését, mert úgy véli, a politikában lehetnek ellenfelek, de ellenségek nem.

Információink szerint a közgyűlés tagjai közül többen nem így gondolták, mindkét jelölés esetében szép számmal voltak ellenszavazatok.

Pikó András, a VIII. kerület ellenzéki polgármestere röviddel a hír nyilvánosságra kerülése után saját Facebook-oldalán jelentette be, hogy ő is különvéleményt képviselt. Azt írta, hogy a közéletet megosztó mély árok betemetése méltányolható szándék, de ő elvi és gyakorlati okokból úgy döntött, hogy nem támogatja a javaslatokat.

Végül Tarlós István esetében nemmel szavazott, Demszky Gábor esetében pedig tartózkodott.

Pikó magyarázata szerint

a díszpolgári cím lényege, hogy olyanokat ismerünk el vele, akik mindenféle választott politikai tisztség nélkül tesznek maradandót a városukért. Megteszik azt, ami a főpolgármester politikus esetében olyan kötelező elvárás, melyhez minden felhatalmazás, jog, hatáskör rendelkezésre áll.

A VIII. kerületi polgármester úgy véli, hogy amennyiben politikus tüntet ki politikust díszpolgári címmel, akkor az a díszpolgári cím ethoszát rombolja, és újraélesztheti azt a gyakorlatot, hogy minden leköszönő polgármestert vagy főpolgármestert valamilyen díjjal tüntessenek ki.

A másik, „gyakorlati” ellenérve – amit nyilvánvalóan inkább Tarlósnak címzett – az volt, hogy ha a választóknak tett ígéretek alapján a közgyűlés úgy döntött, hogy vizsgálóbizottságot állít fel az előző városvezetések korrupciógyanús beruházásainak ügyében, akkor annak lezárása előtt a díszpolgári cím kiadása komolytalanná teszi a vizsgálatot.

A díszpolgári címek azt üzenik, hogy mi már tudjuk, mi lesz a vizsgálódás eredménye, nem fog találni semmit a bizottság. Mit mondunk a választóinknak? Nincs itt semmi látnivaló, lehet továbbhaladni?

Pikó szerint Tarlós főpolgármestersége idején a főváros költségvetése lefeleződött, Budapest eladósodott, Tarlós semmiben nem állt ellen a kormány, a fővárosiak többségi akaratát semmibe vevő terveinek, mint például a Liget-projektnek.

Kiemelt kép: Mohos Márton/24.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.