Belföld

Demszky Gábor és Tarlós István Budapest díszpolgára lett

A Fővárosi Közgyűlés a szerdai ülésén megszavazta, hogy díszpolgári címet adományoz Budapest két korábbi főpolgármesterének. A testület egyszerre döntött Demszky Gábor, az egykori SZDSZ politikusa és a kormánypártok által támogatott Tarlós István kitüntetéséről.

A döntést – szokatlan módon – egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

A kettős díszpolgári kinevezés ötletét Karácsony Gergely egy éve, az önkormányzati választási győzelme után vetette fel. A főpolgármester a városházi átadás-átvétel után beszélt arról, hogy a rendszerváltás utáni önkormányzatiságnak 30. évfordulója alkalmából kezdeményezni fogja, hogy elődei megkapják a címet.

Karácsony akkor azt mondta, hogy mindkét volt főpolgármesternek voltak rossz és jó döntései:

Egyikük sem volt hibátlan, de mindketten nagyon szerették Budapestet.

A döntéssel kapcsolatban kerestük Tarlós Istvánt, aki István érdeklődésünkre azt mondta, egyelőre nem kívánja kommentálni a díszpolgári címét. Demszky Gábort egyelőre nem értük el.

Karácsony Gergely cikkünk megjelenése után Facebook-posztban jelentette be a döntést. Az írta, örül, hogy a közgyűlés is támogatta az általa benyújtott javaslatot, mert olyan országban hisz, ahol a politikai vitapartnerek lehetnek ellenfelek, de soha nem lehetnek ellenségek.

Meggyőződésem, hogy ennek az országnak talán a legnagyobb problémája a tudatosan szított megosztottság, amely ma már szinte hadiállapottá vált, és amelynek mindannyian áldozatai vagyunk.

Kiemelt kép: Soós Lajos /MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik