Belföld

Új kormányrendelet cselezi ki a Liget-projektet keresztező Karácsonyt

A Karácsony Gergely vezette fővárosi közgyűlés szerda délután tárgyalja a Városligeti Építési Szabályzat módosítását, amely azt hivatott megakadályozni, hogy a jelenleg folyó beruházásokon túl újabb építkezések kezdődjenek a Ligetben.  A VÉSZ három nagyobb épület megvalósítását is meggátolná: elmaradna a Pecsa helyére tervezett Új Nemzeti Galéria, a Városligeti Színház és a Közlekedési Múzeumot váltó Magyar Innováció Háza megépítése.

A közgyűlés előtt néhány órával azonban a Magyar Közlönyben megjelent egy új kormányrendelet, amely átírja a Liget-projektre vonatkozó közigazgatási eljárási rendet. A rendelet a vitás esetekre felülírja a főváros által elfogadott építési szabályzatot, sőt az országos településrendezési és építési követelményeket, az úgynevezett OTÉK-ot is.

A Liget-projekt ügyeit szabályozó korábbi kormányrendelet módosítása kimondja, hogy a  beruházással összefüggőnek kell tekinteni mindazokat a  közigazgatási hatósági ügyeket, amelyek a beruházások megvalósításához, használatbavételéhez és üzemeltetésének beindításához szükségesek.

Az új szabályozás szerint amennyiben a Városligeti Építési Szabályzat vagy az  OTÉK a rendeletben meghatározott sajátos szabályokkal ellentétes vagy azzal nem összeegyeztethető előírást tartalmaz, akkor

a Városligeti Építési Szabályzatot és az OTÉK-ot nem lehet alkalmazni.

A rendelet megjelenése után a főpolgármester a Facebookon azt írta, hogy a kormány újranyitja a Városliget-csatát, megpróbálja felülírni a budapesti választói akaratot és a miniszterelnök adott szavát.

Mi viszont tartjuk magunkat a programunkhoz, elveinkhez, ha úgy kell, hát megküzdünk értük. Úgy megy ez mifelénk, hogy reggel Fürjes államtitkár tweetel egy jókorát, délelőtt a „civilségében” közpénzekkel kitömött CÖF mozgósítást rendel el a Fővárosi Közgyűlésre, délután a lakájtévé 3(!) stábra kér regisztrációt, éjjel a kormány pedig rendeletet fogad el. Ilyen, amikor hadrendbe állnak.

Karácsony leszögezte, hogy már a kampány idején, zuglói polgármesterként, és főpolgármester-jelöltként is világossá tette, hogy a Városligetben nem kell több beton. A főpolgármesteri programba pedig azt írta: „biztosítjuk a zöldterületek jogszabályi védelmét. Megtiltjuk a zöldterületek építési területté való átnyilvánítását”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik