Belföld koronavírus

Felsőbb éves diákok is végezhetik majd a kötelező iskolai lázmérést

Az iskolakezdés első hónapjának tapasztalatai alapján megállapítható: felkészültek az intézmények és fegyelmezett a védekezés a köznevelésben

– közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma hétfőn.

Mint írták: rendkívüli szünetet szeptember 28-án az óvodák csupán fél százalékában, 2947 óvodai feladatellátási helyből 17-ben, a 3079 iskolából pedig csak 7 helyen hirdettek meg. Tantermen kívüli, digitális munkarendet 118 intézményben rendelt el egy-egy osztály számára az operatív törzs, ez azt jelenti, hogy az iskolák négy százaléka érintett.

Ami az iskolákban történik, sokkal inkább emberkísérlet, mint a szuperkupadöntő
Nincs egységes protokoll, a tesztelési gyakorlat kaotikus, a karanténkötelezettség megállapítása pedig következetlen – ilyen körülmények között zajlik az őszi tanév első hónapja számos magyar iskolában. A pedagógusok nem értik, velük miért nem törődik senki, a szakszervezet pedig sötét jövőt vizionál, ha nem lesz változás a szabályozásban.

A tárca emlékeztetett, hogy október 1-jétől minden köznevelési intézménybe való belépéskor mérik majd a gyermekek, a tanulók és az ott dolgozók testhőmérsékletét.

A járvány elleni védekezés közös feladatunk, ezért a testhőmérséklet-mérést pedagógusok, nevelő-oktató munkát segítők, technikai dolgozók, felsőbb éves tanulók egyaránt végezhetik majd, ehhez a kormány több mint 41 ezer érintésmentes digitális hőmérőt oszt ki az intézményeknek, fenntartótól függetlenül

– írta az Emmi, hangsúlyozva, hogy minden állami, egyházi, önkormányzati vagy magánintézmény, iskola és óvoda kap eszközt.

„Az iskolai kötelező lázmérés egy megnyugtatásnak szánt lépés, ami nincs kellőképpen átgondolva”
Október 1-jétől kötelező lesz a hőmérséklet-mérés az iskolába belépésnél. Az Emmi szerint központilag biztosítják majd a lázmérőket, a PDSZ pedig úgy véli, egy hónap iskolába járás után már késő ezt az intézkedést bevezetni.

A hőmérőket szeptember 29-30-án osztják majd ki, százhúsz, nagy tanulói létszámú, egyetlen bejárattal rendelkező iskolában pedig a digitális hőmérők biztosítása mellett hőkamerás beléptető rendszert is telepítenek.

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik