Belföld

133 milliós kárról beszél, és vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi Újpest polgármestere

Vizsgálóbizottság létrehozását javasolja Déri Tibor Újpest momentumos polgármestere az előző ciklusban kötött brókerszerződés ügyében – írja a Népszava.

A kerületet Déri szerint 133 millió forintos kár is érhette Wintermantel Zsolt fideszes polgármester ideje alatt, miután az önkormányzat befektetésre szerződött az XLS Consulting Kft-vel két éve. Az előző vezetés ugyanis 2018 januárjában kötött tanácsadási szerződést a kerület szabad pénzeszközeinek állampapírban történő befektetésére, ám az XLS engedélyét a Magyar nemzeti Bank 2018 szeptemberében visszavonta.

A szerződés ennek ellenére egészen 2019 októberéig érvényben volt. Ráadásul a közjegyző által kirendelt igazságügyi szakértő megállapította: olyan állampapírok hozama után is jutalékot fizetett ki az önkormányzat a magáncég számára, amely állampapírok már a szerződéskötés előtt is a kerület birtokában voltak, vagyis azokkal tranzakciót nem hajtottak végre.

Megjegyezték, hogy a budapesti IV. kerület jelenlegi vezetése már szeptember elején felszólította az XLS Consulting Kft.-t, hogy fizessék vissza a másfél év alatt szerintük jogalap nélkül kiutalt 133 millió forintot.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik