Belföld

Elutasították a fogyatékos kislányt megerőszakoló kamaszok fellebbezését

Több év börtönt szabott ki  a törvényszék azokra az észak-magyarországi lakásotthonban élő fiatalkorúakra és felnőtt bűntársukra, akik megerőszakoltak és fajtalankodtak egy középsúlyú értelmi sérült kislánnyal 2017 augusztusában. A kamaszok mindegyike tudta azt, hogy a lány miért van speciális gyermekotthonban, milyen az ő értelmi képessége és állapota.

A törvényszék a 14, 17 és 18 éves vádlottak fiatal életkorát, értelmi képességét, személyiségét egyaránt gondosan értékelve 3-3 év, 5 év 6 hónap, illetve 8 év börtönbüntetést szabott ki velük szemben. Mellékbüntetésül pedig eltiltotta őket a közügyektől is.

A megyei főügyészség az érdemi döntést tudomásul vette. A nem jogerős ítélet ellen valamennyi fiatal és védője felmentésért, illetve a büntetés enyhítése céljából fellebbezett. A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség az ítélőtábla másodfokú eljárásában az ítélet helybenhagyását indítványozza.

A kislány és az elkövetők a gyermekvédelmi iratok tanúsága szerint rendkívül hányatott sorsú fiatalok. A törvényszék a bűnösségi körülményeket helytállóan állapította meg, és azokat az elkövetők büntetőjogi felelősségének mértékéhez igazítva, súlyuknak megfelelően értékelte. A kiszabott büntetések eltúlzottnak nem tekinthetők, enyhítésüknek törvényes indoka nincs.

A fellebbviteli főügyészség azt hangsúlyozta, hogy a nemi élet szabadsága és a nemi erkölcs elleni bűncselekmények általában a sértettek későbbi életminőségét is súlyosan károsítják. Más személy védekezésre vagy akaratnyilvánításra képtelen állapotának szexuális cselekményre történő felhasználása pedig súlyosan büntetendő cselekmény. A büntetés célja a társadalom védelmében annak megelőzése, hogy akár az elkövető, akár más bűncselekményt kövessen el.

A fellebbviteli főügyészség álláspontja szerint az elsőfokú bíróság ítélete törvényes és megalapozott, ezért a védelmi fellebbezések nem lehetnek eredményesek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik