Belföld

B12-vitamin-hiány: Mihez kezdjen az, aki kevés húst eszik?

A húsevés nélküli táplálkozás vagy a kevesebb állati eredetű élelmiszer fogyasztása kardinális kérdés a vitaminbevitel szempontjából. Ezek között is kiemelt fontosságú a B12-vitamin, amely szervezetünk működésében elképesztően fontos szerepet játszik. Felmerült hát a kérdés, hogy amennyiben csökkentjük a húsfogyasztást, mivel kerülhető el a vitaminhiány?

Miért pont B12?

A kobalamin néven is ismert B12-vitamin amennyire fontos az emberi szervezetnek, olyan kis mennyiségben jön létre a testünkben. Többek között a szellemi teljesítmény, a vérképzés és az idegrendszer megfelelő működéséhez is elengedhetetlen, hogy kellő mennyiségben álljon a szervezet rendelkezésére. A sejtek anyagcseréjében szintén szerepet játszik, továbbá a nukleinsavak felépítésében is. Azon túl, hogy csekély mennyiségben van jelen testünkben, még ezeket érdemes tudni:

  • Ugyan a májban évekre elegendő B12-tartalék van, de folyamatos pótlásra van szüksége a szervezetnek a megfelelő szint fenntartásáért.
  • Kizárólag állati eredetű élelmiszerrel lehet pótolni, mert olyan baktériumok állítják elő, amelyek állati szervezetben léteznek.

Valamennyi az emberi szervezetben is létrejön, de bizonyos okoknál fogva képtelen megfelelő módon hasznosulni, ezért van szükség a külső bevitelre. Plusz nem elhanyagolható, hogy B12-felszívódási zavar is fennállhat egyeseknél, valamint gyomor- vagy bélbetegségek miatt sem tud hasznosulni a vitamin.

De mi van akkor, ha B12-szintünk alacsony?

A B12-hiánya idővel aggasztó kérdéssé is válhat az ember életében, mert amennyiben nem viszünk a szervezetünkbe a vitaminból megfelelő mennyiséget, kialakulhat a vérszegénység. Számos tünettel találkozhatunk ilyenkor: kimerültség, sápadtság, de megeshet, hogy depresszió is felbukkanhat hiányában.

Továbbá:

  • fizikailag legyengülünk, hamar kifáradunk,
  • romolhat a memóriánk, koncentrálási nehézségeink lehetnek,
  • erőtlennek érezzük magunkat, egy bevásárlószatyor cipelése is kimerít minket,
  • a végtagokban zsibbadás is jelentkezhet.

Általánosan elmondható, hogy nagyon sok mindent befolyásol életünkben, ha kialakul a B12-vitamin hiánya, ami a hangulatunkra is bőven kihathat. Ezáltal a szorongás, a depresszió veszélye is valós, mert elégtelen mennyiségű kobalamint kap a szervezet. Például a terhesség alatt (sőt, a szoptatás idején is) többre van szükség vitaminokból, ez alól a B12 sem kivétel.

Mihez kezdjen az, aki kevés húst eszik? Netán nem is eszik?

Kutatások azt mondják, ahogy idősödik az ember, úgy egyre nehezebben szerzi be a megfelelő mennyiséget a szervezetünk B12-vitaminból a táplálkozás során. A problémát csak tovább fokozza, ha az egyén nem kíván húst enni, vagy csak nagyon keveset. A húsevőknek – ha más rizikófaktor nem áll fent – különösebb problémája nem lesz, hiszen a májban, vörös húsokban, tojásban, halfélékben rengeteg B12 található, nincs feltétlenül szükség máshogy, például tablettákkal pótolni a hiányt. Aki kizárólag zöldségeket, gyümölcsöket, magvakat és tejtermékeket fogyaszt, maximum utóbbival juttathat B12-vitamint a szervezetébe, hiszen nagyrészt elvágja a vitamin előfordulásának alapvető forrását, az állati eredetű tápanyag bevitelét.

Azonban a húsfogyasztásra nem mindenki fog visszatérni (vagy növelni a bevitt mennyiséget) a B12 hiánya miatt, így alternatív megoldásokra is szükség van. Ma már kaphatóak B12-vitamin tabletták (gluténmentes is). Azoknak is jó megoldás lehet a szedése, akiknél korlátozott a B12 felszívódása (a gyerekeknek például nincs is szükségük annyi B12-re, mint a felnőtteknek, így hatéves kor alatt nem is ajánlott az ehhez hasonló készítmények fogyasztása).

Szponzorált tartalom

Ha már kialakult a B12-vitamin-hiány a szervezetben, akkor a B12-vitamin Ankermann® tabletta megfelelő választás lehet. Az első és idáig egyetlen¹ gyógyszerként törzskönyvezett – azaz hatásossági, minőségi és biztonságossági előírásoknak megfelelt –, szájon át bevehető tabletta B12-vitamin (cianokobalamin) hatóanyaggal. Nagy dózisának, a tablettánként 1000 mikrogramm B12-vitamin-tartalomnak köszönhetően alkalmas a normálisnál alacsonyabb B12-szint rendezésére, még betegség vagy természetes öregedési folyamat okozta felszívódási zavarok esetén is. Naponta egyetlen tabletta képes pótolni a fennálló B12-vitamin-hiányt, és enyhíteni a tüneteket.

 

¹Forrás: www.ogyei.gov.hu/gyogyszeradatbazis

További információ: b12ankermann.hu; facebook.com/b12vitaminankermann.

 

A cikk a Wörwag Pharma Kft. (1037 Bp., Montevideo u. 5., Tel: (1) 345-7350, info@woerwagpharma.hu, woerwagpharma.hu) támogatásával készült.

 

B12LaiPRN2.20.09.15. Szöveg lezárása: 2020.09.15.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik