Belföld

Okosabbak leszünk a B12-vitamintól?

Mielőtt valaki bármiféle vitamin rendszeres szedésére adná a fejét, a legjobb meggyőző érv, ha attól valamiféle közvetlen pozitív hatás éri. A B12-vitamin kapcsán felmerülő indokok közül az egyik legaktuálisabb nem más, mint a „ha ezt szeded, okosabb leszel”. Természetesen mindez nem olyan egyszerű, mint amilyennek látszik. De akkor nézzük, hogyan hat pontosan ez a vitamin a szellemi teljesítőképességre!

Először egy kicsit vissza az alapokhoz: elegendő B12-vitamin nélkül a vérképző- és idegrendszerünk is bajba kerül, hiszen az étkezések – főként állati eredetű élelmiszerek fogyasztásával – során bevitt mennyiség gyakran nem tud elegendő mértékben felszívódni a szervezetben.

Ha ez a helyzet fennáll, már meg is történt a baj: egymás után jelentkeznek a tünetek, amik nemcsak a szellemi és fizikai teljesítőképességet rontják, hanem az egészséget is veszélyeztetik.

„Folyton fáradtnak érzed magad? Biztos B12-vitaminhiányod van!” – ugye nem hangzik túl ismerősnek ez a felvetés? Pedig noha stresszre, kevés alvásra gyanakszunk leginkább, ha állandó kimerültséget érzünk, számtalanszor a B12-vitamin hiánya állhat a háttérben. A tünetek között pedig megjelenik a csökkenő teljesítőképesség, levertség és koncentrálási nehézségek is.

És akkor vissza a lényegre, mostanra biztosan mindenkit az foglalkoztat, hogy mindez azt jelenti-e, hogy a mai naptól marékszámra szedjünk B12-vitamint, hogy holnaptól okosabbak legyünk. A válasz természetesen nem, hiszen ha valakinek nincs ilyen típusú vitaminhiánya, akkor közel sem biztos, hogy ilyen módon eléri a célját.

Ha viszont már fennáll a B12-vitamin-hiány, egészen más a helyzet. Ebben az esetben az ennek következtében kialakult szellemi teljesítőképesség romlás kezelésére a megoldás a vitamin szedése.

Adódik a kérdés: van-e különösen veszélyeztetett korosztály? Sajnos igen:

az időseket érinti leginkább ez a vitaminhiány, hiszen ahogy telnek az évek, egyre nehezebben szívódik fel a szervezetükből a B12-vitamin, ráadásul az általuk szedett gyógyszerek sokszor befolyásolják a vitamin hasznosítását a szervezetben.

Azaz nem érdemes könnyelműen legyinteni a vitamin hiányának tüneteire, mondván, azok az öregedéssel járnak: a B12 pótlásával felvehető a harc.

Ráadásul, ha félvállról vesszük a vitamin hiányát, akár ingerlékenység, depresszív hangulat, memóriavesztés is lehet a következmény. Így célszerű komolyan venni az enyhe tüneteket, hiszen ezek súlyosbodásától is megkímélhetjük magunkat, miközben a folyamatos kimerültségnek is búcsút inthetünk, egyben élvezhetjük szellemi teljesítményünk reneszánszát.

Szponzorált tartalom

Ha már kialakult a B12-vitamin-hiány a szervezetben, akkor a B12-vitamin Ankermann® tabletta megfelelő választás lehet. Az első és idáig egyetlen¹ gyógyszerként törzskönyvezett – azaz hatásossági, minőségi és biztonságossági előírásoknak megfelelt –, szájon át bevehető tabletta B12-vitamin (cianokobalamin) hatóanyaggal. Nagy dózisának, a tablettánként 1000 mikrogramm B12-vitamin-tartalomnak köszönhetően alkalmas a normálisnál alacsonyabb B12-szint rendezésére, még betegség vagy természetes öregedési folyamat okozta felszívódási zavarok esetén is. Naponta egyetlen tabletta képes pótolni a fennálló B12-vitamin-hiányt, és enyhíteni a tüneteket.

 

¹Forrás: www.ogyei.gov.hu/gyogyszeradatbazis

További információ: b12ankermann.hu; facebook.com/b12vitaminankermann.

 

A cikk a Wörwag Pharma Kft. (1037 Bp., Montevideo u. 5., Tel: (1) 345-7350, info@woerwagpharma.hu, woerwagpharma.hu) támogatásával készült.

 

B12LaiPRN2.20.09.15. Szöveg lezárása: 2020.09.15.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik